• Посилання скопійовано

Підприємець-«єдинник» отримує лікарняні від ФСС: хто сплачує податки?

Питання щодо того, як повинен оподаткувати отриману від ФСС допомогу підприємець, виникає вже не вперше. Наразі київські податківці вирішили, що відповідальним за нарахування і сплату податків в такому випадку є сам ФСС

Підприємець-«єдинник» отримує лікарняні від ФСС: хто сплачує податки?

Коментар до ІПК ДФС у м. Києві від 01.06.2018 р. №2409/Г/26-15-13-06-12/ІПК

Єдиний податок

Для початку визначимось, чи потрібно оподатковувати суму отриманих лікарняних єдиним податком. Відповідно до пп. 292.11.4 ПКУ, до доходу підприємця - платника єдиного податку не включаються, зокрема, суми коштів цільового призначення, що надійшли від фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, лікарняні, отримані платником ЄП від ФСС, не включаються до оподатковуваного єдиним податком доходу.

Але це не означає, що з цього доходу взагалі не будуть сплачуватися податки.  І ось далі починається найважливіше, що буде цікаво для усіх підприємців, незалежно від того, на якій системі оподаткування вони перебувають.

 

ПДФО та військовий збір

Як зазначено у п. 163.1 ПКУ, об'єктом оподаткування ПДФО фізособи є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід. До такого доходу, відповідно до п. 164.2.20 ПКУ, включаються й інші доходи, крім тих, що зазначені у ст. 165 ПКУ.

При цьому пп. 165.1.1 ПКУ містить винятки, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу. Проте винятки, що передбачені цим підпунктом, не поширюються на виплату заробітної плати, грошової (вихідної) допомоги при виході на пенсію та виплату, пов’язану з тимчасовою втратою працездатності.

Тобто для лікарняних, навіть, отриманих від ФСС, виключень не встановлено, вони оподатковуються ПДФО. А раз так, то такі лікарняні є й об'єктом оподаткування військовим збором.

Таким чином, сума отриманої підприємцем допомоги від ФСС оподатковується ПДФО (за ставкою 18%) та військовим збором (за ставкою 1.5%).

 

Хто повинен сплачувати ПДФО та ВЗ?

У різні роки були різні версії відповіді на це питання.

Наприклад, у листі Міндоходів від 05.12.2013 р. №6366/І/99-99-17-02-02-15 було зазначено, що фізособа зобов'язана самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня року, що настає за звітним, подати декларацію про майновий стан і доходи, і відповідно до 1 серпня самостійно сплатити з отриманої суми доходу ПДФО та ВЗ.

Щодо підприємців на загальній системі оподаткування таке роз’яснення потрібно було виконати в коротші строки: декларацію подати до 10 лютого, і протягом 10 днів сплатити і ПДФО, і військовий збір, що в ній узгоджені.

Раптом думка податківців змінилася!

У коментованій консультації ДФС у м. Києві стверджує, що податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати ПДФО та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок. І, на думку податківців, таким податковим агентом в даному випадку є Фонд соціального страхування.

Виходячи з цього, податківці зазначають, що відділення ФСС, яке виплачує допомогу з тимчасової непрацездатності фіичній особі - платнику єдиного податку, повинне виконати функції податкового агента в частині нарахування, утримання та сплати (перерахування) до бюджету за рахунок таких осіб ПДФО та військового збору, і відобразити цю допомогу у формі №1ДФ (з ознакою доходу 127).

З одного боку, це відповідає загальним нормам ПКУ і чудово (пощастило всім, крім ФСС). З іншого боку, в ПКУ окремої норми саме для цієї ситуації не прописано. А сам ФСС зі схожими висновками від податківців давно не погоджується. Отже, якщо ви підприємець і розраховуєте на соцвиплати від ФСС найближчим часом, радимо запастися власною індивідуальною податковою консультацією з цього приводу. Щоб не наражатися на штрафи.

 

А чи потрібно сплачувати ЄСВ з суми отриманих лікарняних?

ЄСВ з лікарняних, отриманих ФОПом, сплачувати не потрібно. Адже чинним законодавством обов'язок нараховувати і сплачувати ЄСВ з суми лікарняних та декретних встановлений для роботодавців, але не для осіб, які отримують суми таких виплат безпосередньо від ФСС.  Не встановлено такого обов’язку і для самого Фонду.

Тому на суми лікарняних та декретних, отриманих підприємцем від ФСС, єдиний соціальний внесок не нараховується.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»