• Посилання скопійовано

«Єдиннику» І групи надійшли кошти за оренду нерухомості: які наслідки?

Надання послуг з оренди платником єдиного податку I групи є порушенням

«Єдиннику» І групи надійшли кошти за оренду нерухомості: які наслідки?

ДФС у Луганській області розповіла, що фізична особа – підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, площа якої не перевищує норми, встановлені пп. 291.5.3 ПКУ, може застосовувати спрощену систему оподаткування як платник єдиного податку ІІ групи за умови внесення до реєстру платників єдиного податку такого виду діяльності як надання в оренду нерухомого майна та надання цих послуг платникам єдиного податку та населенню.

Разом з цим, якщо на розрахунковий рахунок, відкритий фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку ІІ групи надходять кошти за договором оренди майна, укладеного фізичною особою як орендодавцем, при цьому у реєстрі платників єдиного податку не зазначено здійснення такого виду діяльності як надання в оренду нерухомого майна, то такий платник зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності. Кошти, отримані від надання в оренду майна, оподатковуються за встановленою ставкою єдиного податку у розмірі 15% до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до ІІ групи.

Здійснення такого виду діяльності як надання послуг з оренди платником єдиного податку І групи, є порушенням умов застосування вказаної групи.

Оподаткування таких коштів здійснюється за встановленою ставкою єдиного податку у розмірі 15% до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Крім того, такий платник єдиного податку зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Луганській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»