• Посилання скопійовано

Порядок видачі листків непрацездатності ФОП-лікарем

У ФСС наголосили, що лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ на надання медичних послуг, має право видавати листки непрацездатності

Порядок видачі листків непрацездатності ФОП-лікарем

Відповідно до пп. 1.4.5 Інструкції № 455  право видачі листків непрацездатності надається лікуючим лікарями закладів охорони здоров’я незалежно від форми власності та лікарями, що провадять господарську діяльність з медичної практики як фізичні особи — підприємці.

Лікар-ФОП, який отримав ліцензію МОЗ України на надання медичних послуг, є таким лікуючим лікарем, як і лікарі, що працюють у державних, комунальних та недержавних  закладах охорони здоров’я і відповідно мають ті самі права, в тому числі — виписувати листки непрацездатності.

Відповідно до вимог п. 2.2 Інструкції №455 безпосередньо лікуючий лікар може видавати листок непрацездатності на строк до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів. Це стосується:

  • і лікаря, який веде приватну практику як ФОП,
  • і того, який працює у комунальному закладі,
  • і лікаря з приватної клініки, який має акредитацію.

Подальше продовження строку дії листка непрацездатності можливе лише лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення, а надалі — лікарською консультативною комісією (ЛКК), яка призначається керівником лікувально-профілактичного закладу незалежно від форм власності, який затверджує персональний склад ЛКК, порядок, час та режим її роботи, здійснює  організацію ЕТН, видає накази розпорядження (п. 3.3 Наказу МОЗ України від 09.04.2008 р. № 189 «Про затвердження Положення про експертизу тимчасової непрацездатності»).

Тому лікар-ФОП самостійно може продовжувати листок непрацездатності лише на термін до 10 днів.

Для виписування листків непрацездатності лікарям-ФОП не потрібна державна акредитація. Державна акредитація є добровільна і передбачена лише для закладів охорони здоров’я незалежно від форм власності, якими ФОП не є.

Лікарі-ФОП мають право на отримання бланків листків непрацездатності. Для цього вони повинні звернутися до департаментів з питань охорони здоров'я обласних, Київської міської державних адміністрацій з заявкою на отримання бланків листків непрацездатності. Саме ці органи відповідальні за розподіл бланків листків непрацездатності відповідно до Наказу МОЗ  від 12.04.2016 р. №345 «Про організацію контролю за цільовим використанням коштів державного бюджету».

Лікарі-ФОП повинні відшкодувати вартість бланків до Державного бюджету України.

Начальник відділу перевірки обґрунтованості видачі листків непрацездатності

УВД ФСС України в Херсонській області Світлана Веденєєва

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»