• Посилання скопійовано

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором допомога на дітей фізосіб-єдинників І-ІІ груп?

Допомога на дітей, надана фізособам-єдинникам І-ІІ груп, не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором

Чи оподатковується ПДФО та військовим збором допомога на дітей фізосіб-єдинників І-ІІ груп?

Податківці у підкатегорії 103.02 «ЗІР» наголосили, що  за пп. 4 п. 292.11 ПКУ встановлено, що до складу доходу фізичної особи підприємця – платника єдиного податку не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб податком на доходи фізичних осіб регламентується розд. ІV ПКУ, п. 163.1 якого визначено, що об’єктом оподаткування є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до якого включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ.

Згідно з пп. 165.1.1 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізособи не включаються, зокрема, доходи у вигляді суми державної та соціальної матеріальної допомоги, які отримано з бюджетів та фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Пунктом 1.7 пп. 16-1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ встановлено, що звільняються від оподаткування військовим збором доходи, які не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою).

Таким чином, сума допомоги на дітей, яка, відповідно до Постанови № 329, надається фізичній особі – підприємцю першої та другої групи, на період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не оподатковується податком на доходи фізичних осіб і військовим збором.

***

Читайте також: До уваги «єдинників» І-ІІ груп! З 3 червня діють оновлені правила отримання допомоги на дітей.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»