• Посилання скопійовано

З 1 січня 2021 року скасують форми книг обліку для всіх фізосіб-«єдинників»: проєкт наказу Мінфіну

На сайті Мінфіну з’явився проєкт про втрату чинності наказу щодо затвердження форм Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат та порядків їх ведення. Таке скасування має відбутися з 1 січня 2021 року, але не раніше дня офіційного опублікування затвердженого наказу

З 1 січня 2021 року скасують форми книг обліку для всіх фізосіб-«єдинників»: проєкт наказу Мінфіну

Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року фізичні особи-платники єдиного податку І і ІІ груп та ІІІ групи – неплатники ПДВ вестимуть облік діяльності у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а підприємці ІІІ групи – платники ПДВ – у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

Але податківці в Інформаційному листі №16 вказували, що ФОПи повинні зберігати ще три роки книги обліку доходів, які вже не будуть використовувати. Про це ми писали тут.

І от Мінфін оприлюднив проєкт наказу про втрату чинності з 1 січня 2021 року форми Книги обліку доходів і Книги обліку доходів і витрат для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку та  порядок її ведення. Завантажити>>

Тобто новостворені у 2021 році фізособи-«єдинники» вже не будуть купляти книги та реєструвати їх в ДПС.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з 01.01.2021 року, але не раніше дня його офіційного опублікування. Тобто все буде залежати від дати опублікування.

За пояснювальною запискою до проєкту наказу, таке рішення прийнято відповідно до вимог пункту 22 розділу І Закону №786 та статті 296 ПКУ.

Звертаємо увагу! В Інформаційному листі №16 ДПС наголошувала, що  платники, які почали вести книгу до 2021 року, можуть продовжувати вести Книгу обліку доходів (для платників єдиного податку І, ІІ та ІІI груп, які не є платниками ПДВ) та Книгу обліку доходів і витрат (для платників єдиного податку ІІI групи, які є платниками ПДВ) за формами, затвердженими наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.  Але через їх скасування з 2021 року це вже буде не обов’язково, хоча може здійснюватися за власним бажанням.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»