• Посилання скопійовано

Чи має право фізособа-«єдинник» здійснювати види діяльності, не зазначені в його облікових даних?

Щоб уникнути переходу на загальну систему оподаткування, спрощенцям, які планують здійснювати види діяльності, не зазначені у реєстрі платників єдиного податку, необхідно попередньо внести новий вид діяльності до ЄДР

Чи має право фізособа-«єдинник» здійснювати види діяльності, не зазначені в його облікових даних?

ДПС в Івано-Франківській області інформує, що відповідно до п. 291.3 ПКУ фізична особа-підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо він відповідає вимогам, встановленим главою 1 Розділу XIV ПКУ, та реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному цією главою.

До вимог, яким повинен відповідати платник єдиного податку, є: розмір доходу, кількість найманих працівників і види діяльності. При цьому Податковим кодексом встановлено вимоги, за порушення яких платник єдиного податку змушений перейти на загальну систему оподаткування. Серед них, зокрема, здійснення діяльності, яка не дає права перебувати на спрощеній системі або яка не зазначена у реєстрі платників єдиного податку.

Пунктом 298.2.5 ПКУ передбачено, що у разі здійснення підприємцем видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, такий платник зобов'язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Податковим кодексом з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності. Для цього платнику необхідно не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу подати до контролюючого органу заяву про відмову від застосування спрощеної системи оподаткування.

Крім цього, відповідно до п. 293.4 ПКУ, підприємцю необхідно сплатити єдиний податок за ставкою у розмірі 15% від доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку.

У разі якщо платник добровільно не перейде зі спрощеної системи на загальну, то відповідно до пп. 299.10 та 299.11 ПКУ його реєстрація платником єдиного податку буде анульована.

Слід зазначити, для того, щоб уникнути переходу на загальну систему оподаткування, спрощенцям, які планують здійснювати види діяльності, не  зазначені у реєстрі платників єдиного податку, необхідно попередньо внести новий вид діяльності до Єдиного Державного реєстру.

Крім цього, необхідно звернутись до ДПІ за місцем реєстрації із заявою для внесення змін щодо видів діяльності до Реєстру платників єдиного податку. Спрощенці І та ІІ груп таку заяву повинні подати не пізніше 20 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулись зміни (п. 298.5 ПКУ), платники єдиного податку ІІІ групи подають таку заяву разом з податковою декларацією за податковий (звітний період), у якому відбулись такі зміни (п. 298.6 ПКУ).

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»