• Посилання скопійовано

Виготовлення зубних протезів: чи потрібно застосовувати РРО?

Податківці роз'яснили, що ФОП - платник ЄП, який є зубним техніком та приймає замовлення від стоматолога на його робочому місці, може не застосовувати РРО, якщо розрахунок здійснюється через банківські системи дистанційного обслуговування

Виготовлення зубних протезів: чи потрібно застосовувати РРО?

Коментар до ІПК ДПС від 18.03.2021 р. №1028/ІПК/99-00-07-05-01-06

Відповідно до п. 61 підрозділу 10 ПКУ з 1 січня 2021 року по 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує обсягу доходу, що не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

  • реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

При цьому податківці у коментованій ІПК нагадали, що 10 грудня 2020 року набрали чинності зміни до законодавства щодо застосування РРО, а саме п. 14 ст. 9 Закону №265, яким передбачено, що РРО не застосовуються при здійсненні розрахунків за послуги, у разі проведення таких розрахунків виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів.

Відповідно до цього ДПСУ зазначає, що при проведенні розрахунків за надані лікарю-стоматологу послуги з виготовлення на замовлення зубних коронок та мостоподібних протезів виключно за допомогою банківських систем дистанційного обслуговування та/або сервісів переказу коштів, РРО не застосовується.

Але, на думку автора, користуватися таким позитивним висновком від податківців слід дуже обережно. Проблем він не спричинить лише тому, хто таку ІПК замовив та отримав. І не факт, що потім податківці не надаватимуть протилежних консультацій. 

По-перше, тому, що послуги, на відміну від робіт, не мають певного результату, який передається замовнику, послуги споживаються під час їх надання. Докладніше про різницю між роботами та послугами можна прочитати тут. А для робіт пільга, передбачена ст. 9 Закону про РРО, не діє.

По-друге, наявність матеріального результату може призвести до визнання його передачі замовнику продажем виробу медичного призначення, яке на сьогодні вимагає застосування РРО!

Нагадаємо, що вироби медичного призначення – це будь-який інструмент, апарат, прилад, пристрій, програмне забезпечення, матеріал або інший виріб, призначені для діагностики, лікування, профілактики організму людини та (або) забезпечення таких процесів.

Тобто зубні протези та інші схожі товари цілком потрапляють під дане визначення, а отже ми не виключаємо, що при перевірці податківці вирішать, що вони повинні реалізовуватись з обов’язковим застосуванням РРО. 

Сміливі ФОП, які все ж таки вирішать скористатися чужою ІПК, мають пам’ятати, що  податківці в ній пишуть саме про надання послуг! Тому ФОП - платник ЄП, який здійснює на замовлення виготовлення таких протезів, приймаючи оплати через банківські системи дистанційного обслуговування та/або сервіси переказу, і бажає не застосовувати РРО, має оформлювати первинні документи саме на надання зазначених послуг з виготовлення протезів, а не їх реалізації (тобто повинен бути договір про надання послуг та відповідно акт їх виконання, а не видаткова накладна).

Крім того, податківці також нагадали, що РРО можна не застосовувати, якщо оплата за надані послуги надходить шляхом безготівкового переказу коштів на розрахунковий рахунок суб’єкта господарювання через касу банку або через банківський термінал самообслуговування (наприклад, ФОП замовник оплатив із свого рахунку на рахунок виконавця або ж через касу чи термінал банку).

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»