• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» отримує кошти за медпослуги за програмою держгарантій: чи буде дохід?

Податківці розглянули питання щодо включення до доходу фізособи-«єдинника» ІІІ групи суми коштів, отриманих ним від надання послуг населенню на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій

Фізособа-«єдинник» отримує кошти за медпослуги за програмою держгарантій: чи буде дохід?

Коментар до ІПК ДПС від 30.04.2021 р. №1792/ІПК/11-28-24-01-12

Податківці спочатку у своїй відповіді нагадали норми пп. 1 п. 292.1 ПКУ

Дійсно, оподаткованим доходом фізичної особи підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначений п. 292.3 ПКУ

Окремо вони навели перелік надходжень, що не є доходом фізособи-«єдинника». Так, за визначенням до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Крім того, перелік доходів, які не включаються до доходу платників єдиного податку, наведено в п. 292.11 ПКУ.

Але ці норми не дають чіткої відповіді щодо долі коштів, отриманих від надання послуг населенню на підставі договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.

Тому податківці вирішили шукати відповіді у визначенні, що таке  ці державні гарантії.

 

Державні гарантії – визначення з метою оподаткування

Податківці наголосили, що державні фінансові гарантії надання необхідних пацієнтам послуг з медичного обслуговування (медичних послуг) та лікарських засобів належної якості за рахунок коштів Державного бюджету України за програмою медичних гарантій визначені Законом №2168.

Відповідно до ст. 8 Закону №2168 договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій укладається між закладом охорони здоров’я незалежно від форми власності чи фізичною особою – підприємцем, яка в установленому законом порядку одержала ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення.

Порядок укладення, зміни та припинення договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій та типову форму договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій затверджено постановою КМУ від 25.04.2018 р. №410 «Деякі питання щодо договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій» (в редакції постанови КМУ від 27.11.2019 р. №1073). 

Відповідно до умов цього договору надавач зобов’язується надавати медичні послуги за програмою медичних гарантій пацієнтам, а замовник зобов’язується оплачувати такі послуги відповідно до встановленого тарифу та коригувальних коефіцієнтів.

 

Висновок податківців

Оскільки кошти, які надходять фізособі-«єдиннику» ІІІ групи на підставі укладеного договору про медичне обслуговування населення, фактично є оплатою наданих таким платником послуг і не мають цільового призначення, тобто кошти можуть бути використані платником податків на будь-які інші цілі (наприклад, на оплату оренди приміщення, виплату заробітної плати найманим працівникам, оплату комунальних послуг, тощо), то з метою оподаткування сума отриманих коштів включається до доходу та оподатковується єдиним податком на загальних підставах. 

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»