• Посилання скопійовано

ФОП-«єдинник» змінив місце діяльності: чи повідомляти ДПС?

Податківці консультують, що в такому випадку треба подати заяву про зміну місця провадження господарської діяльності. Якщо заяву не подати, то штрафу не буде. А от статус «єдинника» можна втратити

ФОП-«єдинник» змінив місце діяльності: чи повідомляти ДПС?

ДПС у Волинській області зазначає, що Податковим кодексом України (далі – ПКУ) не передбачена відповідальність за неподання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку заяви про застосування спрощеної системи оподаткування у разі зміни місця провадження господарської діяльності.

Водночас у разі виявлення відповідним контролюючим органом під час проведення перевірок порушень платником єдиного податку першої – третьої груп вимог, встановлених главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розд. XIV ПКУ, анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп проводиться за рішенням такого органу, прийнятим на підставі акта перевірки, з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. У такому випадку суб’єкт господарювання має право обрати або перейти на спрощену систему оподаткування після закінчення чотирьох послідовних кварталів з моменту прийняття рішення контролюючим органом.

Крім того, якщо зміна місця провадження господарської діяльності призводить до збільшення розміру ставки єдиного податку, зокрема у разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, то до платника, яким не подано заяву про зміну місця провадження діяльності, застосовується відповідальність, передбачена п. 122.1 ст. 122 ПКУ.

 

Від редакції:
Що ми бачимо із цього роз'яснення? 
По-перше, податківці праві у своїх претензіях до ФОП. Адже для "єдинника" місце здіснення підприємницької діяльності має велике значення. 
Наприклад, тут ми наводили податкове роз'яснення щодо ФОП І-ІІ груп. Де ДПС нагадувала: у випадку здійснення платниками єдиного податку І-ІІ господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаних територіальних громад, застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для цієї групи платників єдиного податку (п. 293.7 ПКУ).
При цьому на обліку такий ФОП перебуває за місцем проживання (реєстрації). Саме це місце є його податковою адресою (ст. 45 ПКУ), за якою здійснюється подання заяв та звітності, отримання довідок і сплата податків! 
По-друге, якщо платник не повідомить про те, що вийшов у своїй діяльності за межи податкової адреси, то йому загрожує втрата статуса "єдинника" -  з першого числа місяця, наступного за кварталом, в якому допущено порушення. Знайти таке порушення податківці можуть під час документальної перевірки. Статусу "єдинника" ФОПа позбавлять "заднім числом" - отже, з наступного кварталу після порушення ФОПу донарахують ПДФО та ВЗ, виходячи з суми отриманого ним доходу. Оскільки йдеться про донарахування податків, то буде застосовано штраф за ст. 123 ПКУ, розмір якого залежить від того, чи умисно ФОП припустився порушення.
Але це ще не все! Як бачимо, якщо таке розширення географії підприємницької діяльності призвело до збільшення ставки єдиного податку, то при перевірці податківці донарахують і такий єдиний податок. А це означає накладення штрафу в розмірі 50 відсотків такої ставки єдиного податку (п. 122.1 ПКУ).

Джерело: ДПС у Волинській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»