• Посилання скопійовано

Інформація для «єдинників»! Не згодні з запланованою реформою щодо спрощеної системи – готуйте зауваження

Законопроєкт №6348 надано для обговорення в СПО об’єднань профспілок. В картці цього проєкту на сайті Профспілок йдеться про те, що кожен може висловити свою позицію. Граничний строк для надсилання зауважень – 10 грудня

Інформація для «єдинників»! Не згодні з запланованою реформою щодо спрощеної системи – готуйте зауваження

29 листопада ми писали, що до ВРУ було подано законопроєкт № 6348, який кардинально змінює види діяльності, які можна буде здійснювати ФОП-«єдинникам».

Проєктом передбачається 9 основних змін:

1. Виключення можливості перебування на першій та другій групі платників єдиного податку суб’єктів господарювання, що займаються виробництвом, високодохідними видами діяльності, здійснюють продаж товарів, що найчастіше ввозяться на територію України в незаконний спосіб.

2. Збільшення порогу доходу платників єдиного податку третьої групи, що мають понад 10 найманих працівників, до 3 000 мінімальних заробітних плат (зараз, при мін. зарплаті у 6500 грн, це становить 19.5 млн грн).

3. Надання можливості органам місцевого самоврядування самостійно встановлювати ставки для третьої групи платників єдиного податку (від 1,5% до 3% у разі сплати ПДВ та від 2,5% до 5% -  у разі включення ПДВ до складу єдиного податку). 

Встановлення для платників єдиного податку третьої групи, які мають понад 10 найманих працівників або після прийняття закону створять понад п’ять нових робочих місць, можливості застосовувати мінімальну ставку податку до 1 січня 2027 року. 

4. Відновлення системи обліку доходів (доходів і витрат) для фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку, через ведення обліку їх доходів (доходів і витрат) за типовою формою шляхом щоденного відображення отриманих доходів (доходів і витрат) як в паперовому, так і в електронному вигляді, в тому числі через електронний кабінет таких платників.

Для фізичних осіб - підприємців, що будуть вести облік доходів (доходів і витрат)  через електронний кабінет, запроваджується новий електронний сервіс – автоматичне заповнення інформації про доходи, отримані із застосуванням РРО, а також автоматичне заповнення і перевірка в електронному кабінеті податкової декларації та після її підписання платником податку подання через електронний кабінет до контролюючого органу.

5. Встановлення обов'язковості застосування РРО виключно юридичними особами та платниками єдиного податку третьої групи.

6. Встановлення виключного переліку питань які можуть бути перевірені під час проведення фактичної перевірки  з питань дотримання порядку здійснення розрахункових операцій фізичними особами-підприємцями.

Встановлення заборони вимагати у фізичної особи-підприємця або його працівників будь-які документи, що стосуються походження товару, під час проведення фактичної перевірки.

Надання можливості податковим органам призначити позапланову документальну перевірку фізичної особи-підприємця у разі повторного порушення порядку здійснення розрахункових операцій.

7. Встановлення вимог щодо ведення загального обліку товарних запасів (без обліку товарних запасів в розрізі об’єктів торгівлі) фізичними особами - підприємцями (крім випадків здійснення діяльності, щодо якої законом або ліцензійними умовами встановлена вимога ведення такого обліку на кожному об’єкті).

8. Надання сільськім та селищним радам приймати рішення про можливість торгівлі лікарськими засобами на території громади без застосування РРО із застосуванням розрахункових книжок. 

9. Обмеження комісійної винагороди банку за надання послуг по прийманню платіжних засобів в оплату товарів (послуг).

Наразі ж законопроєкт надано для обговорення в СПО об’єднань профспілок. 

В картці цього проєкту на сайті Профспілок йдеться про те, що  кожен може висловити свою позицію щодо нього. 

Пропозиції та зауваження можна направляти до 10.12.2021 на електронну адресу    fpsu@fpsu.org.ua  для узагальнення та підготовки відповіді від СПО об’єднань профспілок.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: Федерація профспілок України

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»