• Посилання скопійовано

Перебуваєте на І групі ЄП, але маєте магазин на ринку – перейдіть на ІІ групу

Фізична особа – підприємець, що здійснює роздрібний продаж товарів у магазині на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи

Перебуваєте на І групі ЄП, але маєте магазин на ринку – перейдіть на ІІ групу

ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі прийнято рішення здійснити обстеження усіх 33 ринкових містечок, розташованих на території регіону. Мета заходів − виявлення підприємців, які обліковуються як платники першої групи, але не відповідають визначеним критеріям.

Відповідно до норм Податкового кодексу України до першої групи платників єдиного податку належать фізичні особи – підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню, обсяг їх доходу при цьому протягом календарного року не повинен перевищувати 167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року.

Перші обстеження вже відбулися у Новій Каховці, Чаплинці та Олешках. Тут були виявлені 10 підприємців − платників єдиного податку першої групи, які здійснювали торгівлю не з торгових місць, а в магазинах, розташованих на території ринків.

Згідно з п. 1.8 Інструкції щодо заповнення форми державного статистичного спостереження № 12-торг «Про наявність і використання торгової мережі на ринках та реалізацію сільськогосподарської продукції на них», затвердженої наказом Державного комітету статистики України від 26.07.2005 № 209 зі змінами та доповненнями, торгове місце – це площа, відведена для розміщення необхідного для торгівлі інвентарю (вагів, лотків тощо) та здійснення продажу продукції з прилавків (столів), транспортних засобів, причепів, візків (у тому числі ручних), у контейнерах, кіосках, палатках тощо. Магазини до торгових місць на ринках не належать. Отже, фізична особа – підприємець, що здійснює роздрібний продаж товарів у магазині на території ринку, не може бути платником єдиного податку першої групи. Такому ФОП слід перейти на іншу групу платників єдиного податку, зареєструвати РРО або ПРРО і використовувати їх під час здійснення розрахункових операцій в готівковій та/або безготівковій формі.

Під час спілкування з суб'єктами підприємницької діяльності податківці запропонували привести у відповідність до вимог чинного законодавства документи на ведення підприємницької діяльності й порадили надалі працювати в правовому полі.

Подібні заходи найближчим часом відбудуться й на інших торговельних ринках Херсонщини.

***

Джерело: ДПС у Херсонській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»