• Посилання скопійовано

Чи потрібен е-витяг із реєстру платників ЄП?

Органи ДПС у роз’ясненнях наголошують на можливості не лише надсилати запити на отримання витягу з реєстру платників ЄП, а й отримувати його в електронному вигляді у кабінеті платника. Але такі електронні витяги мають лише інформаційний характер

Чи потрібен е-витяг із реєстру платників ЄП?

Органи ДПС уже не раз надавали роз’яснення щодо отримання витягу платника єдиного податку з реєстру платників єдиного податку.

Так, ГУ ДПС у Дніпропетровській області (територія обслуговування – Криворізький регіон) у роз’ясненні від 04.07.2022 р. «Отримання витягу платника єдиного податку з реєстру платників єдиного податку» (див. «ДК» №30/2022) повідомляє, що відповідно до п. 299.9 ПКУ за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та беззастережно отримати у контролюючому органі за місцем податкової адреси (у тому числі в електронному вигляді) витяг із реєстру платників єдиного податку.

Строк надання витягу для зареєстрованих платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а для суб’єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, – двох робочих днів з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

В іншому роз’ясненні від 11.07.2022 р. (див. «ДК» №30/2022) ГУ ДПС у Запорізькій області відповідає на запитання: чи може ФОП повернути сплачений підприємством ПДФО, якщо при виплаті доходу він не надав відповідних документів для уникнення подвійного оподаткування?

Так, якщо юрсоба укладала договір із фізособою-громадянином, але не отримала відповідних документів, що підтверджують її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності, то під час виплати доходу така юрособа зобов’язана утримати податок з доходів фізичних осіб та подати додаток 4ДФ.

В умовах воєнного стану доцільно було б подати виписку чи витяг з ЄДР, проте отримати їх на сьогодні в електронному вигляді взагалі неможливо — можна отримати паперову версію лише через нотаріусів, які внесені до Переліку та надають відповідні реєстраційні послуги, або через ЦНАПи (витяг надається в день звернення після оплати послуги).

Отримати витяг чи виписку в електронному вигляді через Дію чи кабінет електронних сервісів наразі неможливо: доступу немає (зазначається про проведення технічних робіт).

Отже, ситуація виглядає доволі складною – адже за відсутності відповідних документів ФОПи, які на сьогодні не мають доступу до нотаріусів чи ЦНАПів, позбавлені можливості підтвердити свій статус підприємця.

Звісно, можна було б скористатись електронним кабінетом платника податків на порталі Державної податкової служби України, але й тут проблема!

У роз’ясненні від 15.07.2022 р. ГУ ДПС у Волинській області, наданому на запитання: «Чи може ФОП – платник ЄП першої – третьої груп надіслати через Електронний кабінет запит про отримання витягу з реєстру платників ЄП?» (див. «ДК» №30/2022), – нагадується, що фізособа-підприємець — платник єдиного податку 1-ї – 3-ї груп може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит про отримання витягу за формою F1302101.

Ми скористалися цією послугою та:

1) авторизувалися через КЕП у кабінеті платника (звісно, можна зайти і за допомогою Дія.підпис, хмарне сховище чи підпис id.gov.ua);

2) у лівій колонці вибрали розділ «Заяви, запити для отримання інформації», знайшли документ – J1302101 «Запит про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку»;

3) створили запит (автоматично заповнювалися всі поля запиту, проте платник повинен самостійно поставити позначку щодо способу видачі витягу – особисто в органі ДПС чи в електронному вигляді – див. скриншот унизу), зберегли документ, підписали його та відправили до податкової (всі дії можна побачити у верхньому рядку створеного документа – J1302101 запиту);

4) після надсилання до органів ДПС отримали першу та другу квитанції;

5) отримали сам витяг в електронному вигляді за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету платника.

Але... Загальний опис цього документа можна вкласти у кілька слів: наявні всі відомості про ФОПа, дата обрання спрощеної системи оподаткування, третя група, ставка 5%, без реєстрації ПДВ, з переліком КВЕДів та датою формування витягу й найменування податкового органу, що його видав. Проте він не містить ані підпису, ані печатки податкового органу.

Мало того, цей документ має лише інформаційно-довідковий характер, що нам також підтвердили на гарячій лінії ДПСУ.

У вже згаданому вище роз’ясненні ГУ ДПС у Дніпропетровській області від 04.07.2022 р. наголошено, що роздрукований електронний витяг у паперовому вигляді не вважається оригіналом. Фактично «оригінал» – це відкритий на екрані комп’ютера документ у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи».

Отже, постає просте запитання: для чого взагалі цей витяг в електронній формі?

Позаяк отриманий в електронному вигляді витяг із реєстру платників ЄП фактично не має жодної юридичної сили у разі роздрукування чи пересилання контрагенту, то варто скористатися можливістю надіслати електронний запит про отримання витягу з реєстру платників ЄП (документ J1302101) та зазначити в ньому спосіб отримання витягу «безпосередньо у контролюючому органі». У такий спосіб ви отримаєте витяг із реєстру платників ЄП, який матиме підпис та печатку податкового органу, що дасть можливість використовувати його для підтвердження статусу ФОПа — платника ЄП та надавати контрагентам.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»