• Посилання скопійовано

Зміни у Порядку держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку ТЗ

Постанова КМУ від 13.02.2012 р. №87 «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів»

Кабмін вніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів (постанова КМУ від 07.09.98 р. №1388).

Так, Кабмін визначив, що для держеєстрації ТЗ не потрібні документи, що підтверджують оцінку їх вартості.

Уточнено, що ВМД, які підтверджують правомірність придбання ТЗ (їх складових) можуть бути як на паперовому носії, так і в електронному вигляді. У разі митного оформлення ТЗ, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, що ввозяться в Україну, за електронною ВМД така декларація, засвідчена ЕЦП відповідальної посадової особи митного органу, передається за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем органам МВС.

Скасовано норму, яка встановлювала, що для проведення держреєстрації конфіскованих ТЗ або ТЗ, право власності на які встановлено за рішенням суду, або таких, що визнані в установленому порядку безхазяйними, або які за правом спадкування перейшли у власність держави або подаровані їй власниками, подаються висновок щодо результатів перевірки технічного стану ТЗ на відповідність вимогам безпеки дорожнього руху Центру безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС або іншого підприємства, установи та організації, визначеної КМУ, та документ про оцінку його вартості, виданий відповідно до п. 8 цього Порядку.

Також уточнено, що під час проведення держреєстрації (перереєстрації), зняття з обліку ТЗ, крім випадків вибракування їх загалом, не підлягають дослідженню нові ТЗ, які не були зареєстровані підрозділами ДАЇ та уповноваженим органом держави — експортера ТЗ.

Огляд проводиться уповноваженими працівниками підрозділів ДАЇ за місцем реєстрації ТЗ, а дослідження — фахівцями експертної служби МВС, а на письмову вимогу власника ТЗ або уповноваженої ним особи — судовими експертами державних спеціалізованих установ, іншими експертами, які атестовані з відповідного виду експертної діяльності та внесені до державного Реєстру атестованих судових експертів.

Підставою для держреєстрації ТЗ є технічне завдання виробника на розроблення, узгоджене з Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС або державним підприємством «Державний автотранспортний науково-дослідний і проектний інститут» Мінінфраструктури.

Вилучено норму про те, що до одержання підтвердження з місця попередньої держреєстрації власникам ТЗ видаються номерні знаки і тимчасовий реєстраційний талон.

Якщо ТЗ перебували в експлуатації за межами України і були зареєстровані у органах іншої держави, обов’язковим є подання до підрозділів ДАЇ реєстраційних або прирівняних до них документів такої держави, проте тепер на цих документах не ставиться відмітка про зняття їх з обліку.

Крім того, вилучено правило, за яким для держреєстрації ТЗ, що ввозяться в Україну тимчасово, у разі переселення громадян на постійне місце проживання, як спадщина за законом, що відкрита за її межами на користь резидента, обов’язковим є подання до ДАЇ довідки з посольства (консульства) відповідної країни про проживання власників у цій країні та про дійсність реєстраційних або прирівняних до них документів країн вивезення ТЗ.

Тепер до реєстраційних та облікових документів вносяться відомості про заборону відчуження і передачі права користування і/або розпорядження ТЗ, дату їх зворотного вивезення та інші обмеження, що встановлюються митними органами.

Перереєстрація ТЗ не проводиться у разі зміни їх власників.

Документами про відповідність переобладнаних ТЗ вимогам безпеки дорожнього руху є для ТЗ, переобладнаних на підприємствах, — свідоцтво про погодження конструкції ТЗ щодо забезпечення безпеки дорожнього руху, видане державним підприємством «ДержавтотрансНДІпроект» або Центром безпеки дорожнього руху та автоматизованих систем при МВС на відповідний вид переобладнання, що подається разом з актом приймання-передачі ТЗ.

Якщо ТЗ знімається з обліку у зв’язку з його відчуженням, у свідоцтві про реєстрацію (техпаспорті) або на копії реєстраційної картки, що додається до свідоцтва про реєстрацію на пластиковій основі, робиться запис: «Транспортний засіб знято з обліку для реалізації».

У разі втрати власником свідоцтва про реєстрацію (техпаспорта) зняття з обліку ТЗ проводиться після видачі нового свідоцтва про реєстрацію, крім випадків зняття з обліку ТЗ, які перейшли у власність спадкоємця на підставі свідоцтва про право на спадщину.

Скасовано норму, якою встановлювалося, що зняття з обліку ТЗ у зв’язку з їх вибракуванням проводиться також у разі непредставлення ТЗ на державний техогляд протягом 5 і більше років або встановлення факту їх знаходження у розукомплектованому та не придатному для експлуатації стані чи неможливості знайти їхніх власників у встановленому МВС порядку.

За відсутності права власності на ТЗ оформлення документів для поїздок за кордон здійснюється на підставі заяви власника ТЗ чи документів, що підтверджують право користування і/або розпорядження ТЗ. Особам, що здійснюють поїздку за кордон, на період поїздки видаються свідоцтва про реєстрацію на їх ім’я за їх бажанням.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»