• Посилання скопійовано

Спрощено умови торгівлі ТЗ: оформити купівлю-продаж авто можна і в ДАІ

Постанова КМУ від 03.04.2013 р. №243

Спрощено умови торгівлі ТЗ: оформити купівлю-продаж авто можна і в ДАІ

Останнім часом відбулося чимало змін у процесі реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів (далі ― ТЗ). Черга дійшла і до умов здійснення торгівлі оптом та у роздріб ТЗ і їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери. Відповідні зміни внесено до постанови КМУ від 11.11.2009 р. №1200.

Насамперед зазначимо, що деякі повноваження департаменту ДАІ МВС передано їхнім підрозділам, а саме:

1) облік госпсуб'єктів, які здійснюють торгівлю оптом та у роздріб ТЗ та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери (далі ― госпсуб'єкти), обліковуються у Державтоінспекції МВС і Держсільгоспінспекції. Причому не вказано, що відбудеться передача справ або зазначені зміни потребуватимуть повторної реєстрації.

Проте такі госпсуб'єкти тепер:

― мають невідкладно вносити інформацію про надходження, передачу, реалізацію ТЗ та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, до електронного реєстру;

― зобов'язані вести у письмовому та електронному вигляді журнал обліку надходження і реалізації або передачі для реалізації ТЗ та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, виданих довідок-рахунків, актів приймання-передачі, біржових угод і відповідно номерних знаків для разових поїздок та номерних знаків «Транзит».

Увага! Бланки довідок-рахунків, акти приймання-передачі та відповідно номерні знаки для разових поїздок і номерні знаки «Транзит» починаючи з 13.04.2013 р. не є документами суворої звітності та повинні зберігатися госпсуб'єктом відповідно до вимог законодавства. Зазначимо, що акти приймання-передачі ТЗ з урахуванням нового Переліку типових документів та строків їх зберігання (наказ Мін'юсту від 12.04.2012 р. №578/5, що діє з 01.01.2013 р. ) слід зберігати не менше 3-х років за умови завершення перевірки податковим органом або до остаточного вирішення справи у суді;

― журнали обліку ТЗ та їх складових частин мають реєструватися у підрозділі ДАЇ та Держсільгоспінспекції. Журнали зберігаються протягом 10–ти років;

2) оформити договори купівлі-продажу ТЗ також тепер можна у ДАЇ. Зазначимо, що наразі невідомо, чи буде це додатково оплачуватись, оскільки на сьогодні не внесено зміни до Переліку платних послуг, які надаються підрозділами МВС та Державною міграційною службою, і розмір плати за їх надання, затвердженого Постановою КМУ від 04.06.2007 р. №795;

3) про втрату госпсуб'єктом чи покупцем бланків довідок-рахунків, актів приймання-передачі, біржових угод або відповідно номерних знаків для разових поїздок та номерних знаків «Транзит» інформують, крім територіального органу внутрішніх справ, Державтоінспекцію та Держсільгоспінспекцію.

При здійсненні комісійної торгівлі ТЗ госпсуб'єктам слід враховувати, що на комісію приймаються ТЗ та їх складові частини, зареєстровані або зняті з обліку у ДАІ, або машини, зняті з обліку у Держсільгоспінспекції, для їх подальшої реалізації за умови надання таких документів на авто:

― від громадян України ― техпаспорта або свідоцтва про реєстрацію машини, свідоцтва про спадщину, рішення суду або довідки на складову частину, що має ідентифікаційний номер, виданої ДАІ або Держсільгоспінспекцією (на комісію можуть прийматися складові частини, що мають ідентифікаційні номери, на підставі документів, що підтверджують законність їх придбання);

― від госпсуб'єктів ― накладної із зазначенням моделі, марки ТЗ, номера шасі, двигуна, його ціни, техпаспорта або свідоцтва про реєстрацію машини.

На продані ТЗ та їх складові частини комісіонер видає покупцеві:

― щодо ТЗ, облік яких ведеться ДАІ, ― техпаспорт, а також на зняті з обліку ТЗ номерні знаки для разових поїздок;

― щодо ТЗ, облік яких ведеться Держсільгоспінспекцією та які зняті з обліку, ― свідоцтво про реєстрацію машини та її складових частин чи акт технічного стану машин та їх складових частин, номерні знаки «Транзит».

Крім зазначених документів, також видаються сервісна книжка (гарантійний талон), довідка-рахунок, розрахунковий документ, який посвідчує факт купівлі ТЗ.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»