• Посилання скопійовано

Президент схвалив збільшення штрафів за водіння в нетверезому стані

Президент підписав Закон про посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані сп’яніння

Президент схвалив збільшення штрафів за водіння в нетверезому стані

Президент Петро Порошенко сьогодні, 25 липня, підписав Закон №1446-VIII «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції» (законопроект №4373).

Глава держави впевнений, що завдяки підписаному Закону значно розширяться інструменти правоохоронців для наведення порядку на дорогах.

Нагадаємо, що Закон №1446 вносить зміни до ст. 25 та ст. 130 КУпАП.

Так, передбачено, що оплатне вилучення, конфіскація предметів та позбавлення права керування транспортними засобами можуть застосовуватись як основні, так і додаткові адміністративні стягнення.

Як збільшуються штрафи?

За керування транспортними засобами в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння, передачу керування ТЗ особі, яка перебуває в стані такого сп'яніння чи відмову водія від проходження огляду на стан сп'яніння відтепер каратиметься:

- штрафом у розмірі 600 н.м.д.г. (10 200 грн, раніше було - 3 400 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на 1 рік;

-  за повторне протягом року порушення -штрафом у розмірі 1200 н.м.д.г. (20400 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки;

- якщо двічі протягом року водій піддавався адміністративному стягненню за керування ТЗ у стані сп'яніння  -штраф у розмірі 2400 н.м.д.г. (40800 грн) з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 10 років.

За вживання водієм після ДТП за його участю алкоголю, наркотиків, а також лікарських препаратів, виготовлених на їх основі, або після того, як транспортний засіб був зупинений на вимогу поліцейського, до проведення уповноваженою особою медичного огляду, передбачено штраф у розмірі 1200 н.м.д.г. (2040 грн) або адмінарешт на строк 15 діб, з позбавленням права керування на 3 роки.

Штрафи, які діють до набрання чинності цим Законом, дивіться тут >>

Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Прес-служба Президента України

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»