• Посилання скопійовано

Водіям перевізників доведеться підтверджувати професійну компетентність

Мінінфраструктури оприлюднив проект наказу, яким запроваджується система підтвердження професійної компетентності водіїв транспортних засобів, які надають послуги з перевезення пасажирів та вантажів. Для цього водії мають проходити спеціальні курси і здавати письмовий тест. Після чого отримуватимуть картки, які діятимуть 5 років

Водіям перевізників доведеться підтверджувати професійну компетентність

Водії маршрутних таксі, автобусів і тролейбусів, а також вантажівок повинні будуть отримувати додаткові права — свідоцтво професійної компетентності водія. Без цього документа перевізник не зможе випускати транспорт на рейс. Такі ініціативи містить проект наказу Міністерства інфраструктури, оприлюднений 20 серпня на сайті відомства, інформує Ukr.Media.

Якщо документ не зустріне жорсткої протидії з боку представників ринку, а також інших держорганів, прийняти його можуть вже через місяць.

 

У чому суть?

Свої ідеї чиновники пояснюють прагненням зменшити аварійність на українських дорогах. Особливо з участю громадського транспорту. При цьому у відомстві посилаються на якісь «офіційні дані, згідно з якими близько 85% ДТП з участю комерційного транспорту відбувається через помилки водіїв або порушення ними законодавства.

Водії, які здійснюють міжнародні вантажні та пасажирські перевезення, повинні підтверджувати свою компетентність закордоном або в єдиному акредитованому українському навчальному центрі «НКЦ АсМАП». Але для їх колег в Україні подібних вимог на даний момент немає.

Спираючись на європейський досвід, чиновники мають намір запустити в країні нову екзаменаційну систему і мережу навчальних центрів. З тим, щоб почати видавати водіям спеціальні картки, що підтверджують їх професіоналізм. Термін дії пластикових посвідчень, зовні схожих на звичайні водійські права, складе 5 років. По його закінченні драйвер повинен буде пройти курси повторно і отримати нове посвідчення.

 

Чому навчатимуть?

Всі курси в міністерстві розділили на три типи:

  • Початкові — 280 годин (категорії С, СЕ, D, DE).
  • Початкові-укорочені — 140 годин (категорії С1, С1Е, D1, D1E, а також досвідчені водії С, СЕ, D, DE).
  • Регулярні — 35 годин (водії, які раніше пройшли навчання за основними програмами).

При цьому водіїв будуть навчати як теоретичних, так і практичних навичок. Уперше крім знань про будову автотранспорту, включать модулі з економії палива, правильного навантаження, психологічної та медичної допомоги пасажирам, і навіть економічних основ бізнесу перевезень. Другі можна буде отримати як на реальному транспортному засобі, так і на тренажері-симуляторі.

Право викладати згадані дисципліни, а також видавати водіям кваліфікаційні картки отримають в теорії всі бажаючі організації, які забезпечать необхідну матеріальну базу та отримають сертифікат Мінінфраструктури.

 

Скільки це коштуватиме?

Чиновники не ризикнули розраховувати передбачувану вартість навчання на кваліфікаційних курсах. Лише послалися на досвід Литви, де залежно від тривалості навчання кожного водія обходиться підприємцям від 3,6 тис. грн. до 39 тис. грн. По всій видимості, мінімальна сума відповідає регулярним курсам, а максимальна — стартовим.

Ймовірно, в Україні ту ж послугу можна буде отримати трохи дешевше. Однак у будь-якому випадку додаткові витрати підприємці в кінцевому підсумку покладуть на плечі пасажирів і вантажоперевізників.

***

Читайте також: Змінено правила видачі посвідчень водія та підготовки водіїв

Джерело: UKR.Media

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»