• Посилання скопійовано

Коли запрацює електронне посвідчення водія? Позиція заступника МВС

Уже у листопаді українські водії зможуть створювати і використовувати електронні водійські права і техпаспорти за допомогою мобільного додатку

Коли запрацює електронне посвідчення водія? Позиція заступника МВС

Заступник міністра Сергій Гончаров пояснив як працюватимуть нові сервіси МВС: коли запрацює електронне посвідчення водія і які переваги у віртуальних номерних знаків.

«Сьогодні будь-який водій повинен мати з собою два документи – дійсне посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, так званий технічний паспорт. Пропонується через відповідний додаток, який розробляється Міністерством цифрової трансформації за участю МВС, сформувати електронну версію кожного з цих документів, завантажити собі в телефон і вже при зупинці транспортного засобу поліцейським пред’являти не пластикові посвідчення, які продовжують залишатися чинними, а електронну версію. Поліцейський відскануючи зазначені документи, перевірить їх наявність в базі даних», – сказав Сергій Гончаров.

Заступник міністра наголосив, що поліція перевіряє право на керування транспортним засобом, а не наявність фізичного бланку посвідчення водія.

«Тільки за 9 місяців цього року до адміністративної відповідальності за ці порушення притягнуто близько 160 тисяч осіб. Так, частина з них дійсно не мала права на керування транспортними засобами, але поліцейські в деяких випадках штрафують за відсутність фізичного бланка, а не за відсутність права на керування транспортного засобу. Для нас важливо перевірити саме право на керування», – сказав Сергій Гончаров.

Сергій Гончаров пояснив, що для того, щоб водій зміг скористатися цим сервісом, потрібно згенерувати електронне посвідчення. Для цього, у свою чергу, в базах даних МВС має бути оцифроване зображення особи.

«Якщо громадянин має посвідчення нового зразка, у вигляді пластикової картки, то додаток згенерує цифровий образ автоматично. Якщо у людини посвідчення із вклеєною фотокарткою або радянського зразка, сервіс буде мати змогу перевірити чи є оцифроване зображення водія в державних базах даних, наприклад людина має закордонний паспорт нового зразка. Якщо таке зображення є, його можна буде піддягнути, якщо немає – громадянину необхідно буде отримати посвідчення нового зразка … Всі видані раніше права залишаються дійсними, але тільки на території України», – сказав Сергій Гончаров.

«Впевнений, це буде популярною послугую, реєстрація буде дуже простою. Сам додаток запрацює в листопаді – грудні», – резюмував заступник міністра.

Сергій Гончаров також розповів, що Кабінет міністрів підтримав проект закону України «Про внесення змін в закон України «Про дорожній рух», який передбачає віртуальні номерні знаки.

«Зараз, при реєстрації транспортного засобу кожний громадянин отримує технічний паспорт та номерний знак, який відповідає державному стандарту і фізично знаходиться в сервісному центрі. Після прийняття закону, громадянин буде отримувати технічний паспорт, але він не буде отримувати номерний знак безпосередньо в державному органі. Виготовляти такий номерний знак, який відповідає державним стандартам, зможе будь-яке підприємство яке відповідатиме кваліфікаційним вимогам у цій сфері.», – сказав Сергій Гончаров.

Він зазначив, що від нових сервісів виграє громадянин, виграє держава і виграє бізнес. Завдяки цьому відкривається величезне вікно можливостей для невеличких, середніх підприємств займатися виготовленням номерних знаків. Головна вимога – такі номерні знаки повинні відповідати державному стандарту.

Нагадаємо, що раніше, Уряд підтримав ініціативи МВС і Мінцифри щодо впровадження цифрових водійських посвідчень та віртуальних номерних знаків.

***

Читайте також: Електронні посвідчення водія та техпаспорт: експеримент від Уряду

Джерело: Єдиний портал органів системи МВС України

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»