• Посилання скопійовано

Доступне розмитнення «євроблях»: чергові законодавчі ініціативи

Раді пропонують знизити ставки акцизного податку на ввезення ТЗ на територію України та тимчасово зупинити застосування штрафних санкцій за порушення порядку їх ввезення

Доступне розмитнення «євроблях»: чергові законодавчі ініціативи

29-30 жовтня 2019 року нардеп зі «Слуги народу» О. Ковальов зареєстрував у Раді два законопроекти щодо спрощення розмитнення «євроблях».

 

1) Законопроект №2342 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення умов ввезення на митну територію України транспортних засобів та приведення умов оподаткування до загального режиму акцизних зборів Європейського Союзу»

Ним пропонується тимчасово, протягом 180 календарних днів з дня набрання чинності цього законопроекту як Закону:

- ставки акцизного податку для транспортних засобів, автомобілів легкових та іншіх моторних транспортних засобів визначати за формулою, що не враховує віковий коефіцієнт;

- призупинити дію норми (абзацу три підпункту 215.3.51 статті 215), що передбачає застосування коефіцієнтів до ставок акцизного податку: 

  • для транспортних засобів, що використовувалися з 5 до 8 років - коефіцієнту 40; 
  • для автомобілів, що використовувалися понад 8 років - коефіцієнту 50.

Зазначені норми поширюватимуться лише на транспортні засоби, що ввезені на митну територію України до дня набрання чинності цього законопроекту як Закону.

Водночас, з метою спрощення митних процедур оформлення та реєстрації в Україні: 

  • щодо легкових транспортних засобів – тимчасово (протягом 180 календарних днів з дня набрання чинності Закону) призупинити дію статей 2, 2-1 та 3 Закону України "Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів";
  • щодо транспортних засобів спеціального призначення або тих, що використовувалися понад 30 років чи належать до предметів колекціонування або антикваріату – скасовується вимога щодо відповідності екологічним нормам відповідно до статті 2 Закону "Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів";

Також запропоновано з 1 січня 2021 року виключити з переліку підакцизних товарів «автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів».

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (крім деяких норм).

 

2. Законопроект №2345 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового зупинення застосування штрафних санкцій за порушення порядку ввезення транспортних засобів на митну територію України»

Ним пропонується тимчасово зупинити застосування штрафних санкцій за порушення при переміщенні транспортних засобів у митних режимах тимчасового ввезення і транзиту на території України на строк 180 днів з дня набрання чинності цього Закону.

Норми цього пункту поширюватимуться на транспортні засоби особистого користування, що ввезені на митну територію України до дня набрання чинності цього Закону.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також:

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»