• Посилання скопійовано

Загубили посвідчення водія: як його відновити?

Про втрату посвідчення водія особа повідомляє сервісному центру Міністерства внутрішніх справ України, а в разі його викрадення – територіальному органу Національної поліції

Загубили посвідчення водія: як його відновити?

У багатьох людей фраза «втрата документів» викликає відчуття близьке до паніки. Так,  дійсно це справді неприємна ситуація, проте, не критична. Вихід є. Як діяти у випадку втрати посвідчення водія консультують фахівці Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про Дорожній рух» кожний громадянин, який досяг визначеного цим законом віку, не має медичних протипоказань та пройшов повний курс навчання за відповідними програмами, може в установленому порядку отримати право на керування транспортними засобами відповідної категорії, що підтверджується посвідченням водія транспортного засобу з установленим терміном дії.

 

Але як діяти у разі втрати посвідчення водія?

Про втрату посвідчення водія особа повідомляє сервісному центру Міністерства внутрішніх справ України, а в разі його викрадення – територіальному органу Національної поліції.

Перелік необхідних документів:

паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або

– тимчасове посвідчення громадянина України;

– посвідка на постійне проживання;

– посвідка на тимчасове проживання;

– посвідчення біженця;

– посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту;

– посвідчення особи, якій надано тимчасовий захист.

довідку з поліції (у разі викрадення);

медична довідка щодо придатності до керування транспортним засобом (форма 083/о);

платіжний документ (квитанція), який засвідчує оплату адміністративної послуги.

копії довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті).

 

Вартість

За поновлення втраченого посвідчення водія адміністративний збір не сплачується, однак необхідно сплатити вартість бланку посвідчення (ч. 2 ст. 20 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус»).

Замість втраченого посвідчення водія сервісний центр Міністерства внутрішніх справ України після перевірки факту видачі раніше такого посвідчення водія особі, яка заявила про його втрату, оформлює та видає нове посвідчення водія.

У разі втрати посвідчення водія за кордоном, видача посвідчення водія здійснюється на загальних підставах.

 

Строк розгляду заяви

Нове посвідчення водія видається особі в день звернення із заявою.

В Україні відтепер можна відновити втрачені водійські права онлайн. Для цього потрібно зробити онлайн-замовлення заміни посвідчення водія через електронний кабінет на сайті МВС. Вхід до Електронного кабінету водія – за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Алгоритм отримання послуги:

  • після авторизації в ЕКВ особа подає заяву в електронній формі;
  • до заяви громадянин додає електронні копії документів, що підтверджують зміну персональних даних (за потреби), довідки з поліції (за потреби) і чинної медичної довідки форми 083/о;
  • обрати сервісний центр МВС, в якому зручно буде отримати виготовлене посвідчення водія;
  • заява підписується кваліфікованим електронним підписом (КЕП) особи;
  • оплатити послугу особистою банківською карткою та перевірити надходження на особисту електронну пошту квитанції про сплату;
  • отримати автоматичне повідомлення про успішне подання заяви;
  • коли в Е-кабінеті водія статус заяви зміниться на «опрацьовано» забрати посвідчення водія в обраному сервісному центрі.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»