• Посилання скопійовано

Юридична консультація з вивезення дитини за кордон у відпустку

У розпал спекотного літа і сезону відпусток перед батьками постає запитання, як грамотно з юридичного боку вивезти дитину за межі України. Річ у тім, що більшість батьків не знають, якими документами має супроводжуватися така поїздка. Отже, ця юридична консультація підкаже, якими нормативними документами слід керуватися у цьому питанні і як правильно вивезти дитину за кордон на літній відпочинок

Насамперед зауважимо, що питання виїзду дитини, яка не досягла повноліття (18-річного віку), за кордон і оформлення на неї проїзного документа, передбаченого законодавством, регулюють такі нормативно-правові акти України:
•    Закон України «Про порядок виїзду і в'їзду до України громадян»;
•    Закон України «Про прикордонний контроль»;
•    Указ Президента України «Про затвердження Положення про проїзний документ дитини»;
•    Постанова Кабміну України, якою затверджено Правила, за якими відбувається оформлення і видача паспорта для виїзду за кордон (мається на увазі паспорт громадянина України) і проїзного документа неповнолітньої дитини, а також їх тимчасове затримання і вилучення предметів;
•    Наказ МВС України, яким затверджено Порядок провадження за зазначеними заявами про оформлення паспортів громадянина нашої держави для виїзду за кордон і проїзних документів на неповнолітню дитину;
•    Постанова Кабміну України, якою затверджено Правила перетину державного кордону всіма громадянами, тощо.
Крім того, згідно з ч. 3 ст. 313 Цивільного кодексу України будь-яка фізична особа, яка не досягла 16-ти років, має право на виїзд за межі України тільки з відома батьків (усиновителів), а також опікунів і лише в їхньому фактичному супроводженні або разом з особами, уповноважених ними на підставі певних документів.
Так, наприклад, відповідно до п. 2-1 Правил перетину державного кордону нашими громадянами, затверджених постановою Кабміну України (далі — Правила перетину державного кордону) перетин кордону для виїзду за межі нашої держави громадянами, які не досягли 16-річного віку, проводиться тільки з обоюдного дозволу їхніх обох батьків, усиновителів, опікунів (далі — батьки) і за їхнім безпосереднім наглядом або у супроводженні третіх осіб, уповноважених ними на підставі документів (наприклад, нотаріально оформленої довіреності на вивезення дитини за кордон).
Виїзд за межі України будь-яких громадян, що не досягли 16-річного віку, допускається тільки за нотаріально засвідченою згодою. Зауважимо, що, крім того, що така письмова згода нотаріально засвідчується, вона має бути чітко орієнтованою. Чітка орієнтація згоди на вивезення дитини за кордон має на увазі зазначення держави, куди прямуватиме дитина, а також відповідного тимчасового проміжку перебування дитини у цій державі. Таке орієнтування є необхідним у випадку, якщо один із батьків на той момент не перебуває у пункті пропуску через державний кордон.
Разом з тим п. 2-2 Правил перетину державного кордону визначає можливість виїзду дитини за кордон без вищезгаданої нотаріально засвідченої згоди одного з батьків. Цей нормативно-правовий акт чітко регулює питання, коли письмова нотаріальна згода батьків на вивезення дитини може не знадобитися. Наприклад:
•    якщо один із батьків вже є іноземцем або особою без громадянства. Це має підтверджуватися записом про батька у свідоцтві про народження дитини;
•     якщо у проїзному документі неповнолітньої дитини є відповідний запис про вибуття за межі України на постійне місце проживання;
•    за наявності відмітки про взяття дитини на консульський облік у дипломатичному представництві нашої держави за кордоном;
•    у разі пред'явлення необхідних оригіналів документів або їх нотаріально засвідчених копій, таких як: свідоцтво про смерть одного із батьків; рішення суду про позбавлення батьківських прав одного із батьків; рішення суду про визнання одного із батьків у встановленому законі порядку безвісно відсутнім; рішення судового органу, що набрало законної чинності, про визнання батька недієздатним; рішення суду, що набрало законної чинності; рішення про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, що не досяг 16-річного віку, без згоди і, водночас, у супроводженні одного із батьків; довідка про народження дитини, видана спеціальним відділом РАЦС, із зазначенням підстав внесення відомостей про батька, згідно з ч. 1 ст. 135 Сімейного кодексу України.
Враховуючи вищевикладене, оптимальний варіант вивезення дитини за кордон ? нотаріальне оформлення згоди батька на вивезення дитини за кордон.
Чи можна вивезти дитину за кордон без юридично оформленої згоди батька?
Закон про виїзд і в'їзд передбачає, що за відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина за кордон може бути дозволений на підставі рішення суду.
Таким чином, у разі ненадання батьком дитини відповідної згоди єдиним можливим способом виїзду дитини за кордон є судове рішення, що так чи інакше потребує участі грамотного юриста із сімейних справ.

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»