• Посилання скопійовано

Плату за повірку лічильників гарячої води вже враховано у тарифі енергокомпаній

В Україні впроваджено єдине тарифоутворення на холодне водопостачання, а плату за повірку лічильників гарячої води вже враховано у тарифі енергокомпаній

Плату за повірку лічильників гарячої води вже враховано у тарифі енергокомпаній

Уряд України в рамках забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги затвердив порядок формування тарифів на послуги централізованого постачання холодною водою і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових мереж в Україні.

Відповідні зміни до урядової постанови №869 від 1 червня 2011 року "Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги" внесено згідно з постановою КМУ від 01.10.2014 р. №532.

Крім того, уряд вніс зміни до порядку формування тарифів на теплову енергію та гаряче водопостачання, врахувавши витрати на проведення періодичної планової повірки, обслуговування і ремонт квартирних приладів обліку тепла і гарячої води (зокрема демонтаж, транспортування та монтаж після повірки) до переліку витрат повної собівартості таких послуг.

Також згідно із зазначеною постановою внесено зміни до порядку формування тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій, згідно з якими тариф на ці послуги враховує вартість отриманих послуг централізованого постачання холодною водою і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових систем.

Як повідомлялося, в серпні столична енергокомпанія "Київенерго" заявила про необхідність усунути наявну правову колізію: постановою уряду №869 витрати на повірку лічильників гарячої води включаються до квартплати, тоді як витрати на повірку квартирних лічильників гарячої води мають відшкодовуватися за допомогою зарахування до тарифу компанії-постачальника послуг згідно із законом "Про метрологію та метрологічну діяльність".

Раніше, в червні 2014 року, Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сфері комунальних послуг (Нацкомуслуг, у вересні 2014 реорганізована шляхом об'єднання з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, НКРЕКУ - ІФ) виступила з ініціативою закріпити на законодавчому рівні єдиний механізм формування тарифів на послуги централізованого постачання холодною водою і водовідведення з використанням внутрішньобудинкових мереж в Україні.

У цьому зв'язку й у виконання закону про удосконалення розрахунків за енергоносії №1198-VII від 10 квітня 2014 Нацкомпослуг підготувала і оприлюднила проект відповідної урядової постанови.

Згідно з документом, до тарифу пропонувалося включити, зокрема, вартість планових повірок, ремонту і обслуговування (зокрема демонтаж, транспортування та монтаж після повірки) квартирних лічильників холодної води, зарахувавши такі витрати до складу витрат виробничої собівартості.

Крім того, Нацкомпослуг пропонувала зобов'язати водоканали при визначенні планового прибутку спрямовувати зекономлені внаслідок заходів з модернізації та енергозбереження кошти на такі ж заходи в майбутньому, а також подальше технічне переоснащення підприємств.

Єдиний підхід для всіх регіонів України із формування тарифів на житлово-комунальні послуги затверджений постановою Кабінету Міністрів №869 від 1 червня 2011 року.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»