• Посилання скопійовано

10 листопада - Міжнародний день бухгалтерії (День бухгалтера)

Щорічно 10 листопада фахівці однієї з найточніших (і найулюбленіших) професій відзначають професійне свято - Міжнародний день бухгалтерії (International Accounting Day). Це свято також часто називають Днем бухгалтера (Accountant's Day).

10 листопада - Міжнародний день бухгалтерії (День бухгалтера)

Необхідність введення міжнародного свята обговорювалася неодноразово, незважаючи на те, що в багатьох країнах встановлено національне свято бухгалтерів. Вибору дати свята послужила подія кінця 15 століття - 10 листопада 1494 у Венеції була опублікована книга Луки Пачолі (Luca Pacioli) «Все про арифметику, геометрії і пропорції» (Summa de Arithmetica, Geometria, Proportioni et Proportionalita), в якій автор спробував підсумувати знання про математику того часу.

Одна з глав книги називалася «Про рахунки і інші записи» (Particularis de computis et scripturis) і містила докладний виклад бухгалтерської справи Венеції. Це був перший друкована праця про метод подвійного запису у бухгалтерії; праця, який послужив основою створення деяких широко поширених робіт з комерційної бухгалтерії. У книзі була описана велика частина облікового циклу в тому вигляді, в якому вона відома в даний час.

Пачолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебет не зійдеться з кредитом. Також у книзі були дані багатьох інших терміни, приклади, одним словом, книга містила спеціальні знання, що вимагаються для повноцінної роботи бухгалтера.

Луку Пачолі називають «батьком бухгалтерії», хоча він не був ні винахідником, ні розробником системи бухгалтерії. Він всього лише описав методи, які використовували у своїй роботі венеціанські торговці в період італійського Ренесансу.

Численні подробиці бухгалтерських прийомів того часу, викладені Пачолі, стали основою, якою упродовж наступних чотирьох століть керувалися в спеціальних текстах і працях з бухгалтерії. Кращим доказом надзвичайної значущості роботи Пачолі можна назвати те, що його книга була надрукована 10 листопада 1494. А усього за 50 років до цього Іоанн Гутенберг (Johannes Gutenberg) винайшов книгодрукування окремими металевими літерами і знаками, тож друкування книги в той час обходилося ще вкрай дорого.


 Зі святом вас, друзі і колеги!

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»