• Посилання скопійовано

Здрастуй, Гарвард. Українські університети запускають пілотний проект зі змішаного навчання

В українській освіті починається справжня революція. Українські університети починають проект з навчання студентів за допомогою онлайн-курсів Гарварда і Стенфорда на платформі Prometheus

Здрастуй, Гарвард. Українські університети запускають пілотний проект зі змішаного навчання

В українській освіті починається справжня революція. Українські університети починають проект з навчання студентів за допомогою онлайн-курсів Гарварда і Стенфорда на платформі Prometheus.

Як повiдомляло НВ, освітня платформа Prometheus запускає пілотний проект змішаного навчання у декількох провідних вишах країни. Зокрема, у Київському політехнічному інституті, Українському католицькому університеті, Національному університеті "Львівська політехніка" та Львівському університеті ім. Івана Франка.

За словами Івана Примаченка, співззасновника платформи Prometheus, пілотний проект передбачає, що замість звичних лекцій студенти будуть дивитися відеолекції та виконувати завдання масових безкоштовних онлайн-курсів, які надасть Prometheus.

Результати навчання за підсумками онлайн-курсів будуть включені в диплом студентів, так само, як і звичайні "офлайн" курси за традиційною методикою.

Серед курсів, які будуть використовуватися в рамках пілотного проекту, зокрема, легендарний Гарвардський курс основ програмування CS50, курс Стенфордського університету "Як організувати стартап", а також деякі курси кращих викладачів українських університетів з програмування, філософії, підприємництва.

Формат змішаної освіти передбачає інтеграцію онлайн-курсів у звичайний навчальний процес.

Ця форма навчання вже активно освоюється багатьма провідними університетами світу, включно з Гарвардським, Стенфордським і багатьма іншими. Зокрема, піонером у цьому напрямку є Массачуссетський технологічний інститут. Перші експерименти зі змішаної освіти показали, що успішність студентів зросла в середньому на 35%.

Під час іншого експерименту в тому ж університеті 56% студентів у рамках змішаного навчання змогли отримати оцінку «відмінно» (результат 90+ балів з 100) порівняно з 10% студентів з того ж предмета, з тим же викладачем і програмою за три роки до того в режимі традиційного навчання.

Новину про запуск пілотного проекту Примаченко вважає найважливішою у дворічній історії Prometheus.

"Курси Prometheus стають складовою частиною навчального процесу університетів, - пояснює він. Вони переростають з крутого громадського проекту в системний фактор в українській освіті".

"Для нас це можливість запровадити нові технології в навчальний процес, підвищити якість знань наших студентів, мотивувати їх до самостійної роботи", - розповідає НВ Радмила Сегол, координатор проекту змішаної освіти в Київському політехнічному інституті.

За її словами, це новий формат для викладачів - перехід до менторського підходу, коли викладач пояснює і спрямовує, розповідає на конкретних прикладах.

На думку Примаченка, в Україні для змішаної освіти є величезний потенціал, оскільки існує величезний розрив в якості знань між кращими і середньостатистичними українськими вишами.

Примаченко переконаний, що після завершення пілотного проекту в 2017 році, можна буде говорити про початок масштабної реформи вищої освіти в Україні. Реформа буде заснована на концепції змішаної освіти.

"Ми очікуємо, що вже до кінця наступного року до реформи приєднаються понад 20 українських університетів, - підсумовує Примаченко. - З допомогою змішаного навчання ми зможемо протягом 3-5 років радикально реформувати українську систему вищої освіти".

Якщо час не буде втрачено, Україна зможе стати першою в світі країною, яка проведе повноцінну реформу на базі змішаного навчання і отримає шанс вирватися в лідери вищої освіти, переконаний співзасновник Prometheus.

Джерело: Новое время

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»