• Посилання скопійовано

100% комерційний облік тепла і води за європейським зразком: законопроект

Щоб зафіксувати реальне споживання теплової енергії, гарячої та холодної води, прилади обліку встановлюватимуть на вході в будинок

100% комерційний облік тепла і води за європейським зразком: законопроект

21 вересня 2016 року народні депутати України, члени Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства підтримали проект Закону України «Про комерційний облік комунальних послуг» (реєстр. №4901 від 06.07.2016) та вирішили рекомендувати ВРУ прийняти даний законопроект за основу у першому читанні.

Мета законопроекту – створити в Україні правові умови для забезпечення 100% комерційного обліку споживання тепла і води.

Законопроект передбачає запровадження обов’язкового комерційного приладного обліку на вході до будинку, що виявить реальне споживання теплової енергії, гарячої та холодної води.

Крім того, обов’язковим має стати і розподільчий приладний облік між споживачами багатоквартирних будинків. Також встановлюються граничні терміни запровадження обліку: для нежитлових будівель - до 1 жовтня 2017 року, а для житлових - до 1 жовтня 2018 року.

"Загалом, запровадження комерційного та розподільчого приладного обліку призведе до скорочення споживання теплової енергії, гарячої та холодної води протягом 1-3 років на 15-20% в середньому по країні", - прокоментував положення законопроекту Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що облік також стимулюватиме енергоефективну поведінку споживачів та, як наслідок, призведе до зменшення обсягу споживання тепла та води.

Крім того, забезпечення обов’язкового приладного комерційного обліку буде мати позитивний соціальний ефект, тому що не дозволить суб’єктам господарювання у сферах природних монополій перекладати понаднормативні втрати в мережах на споживачів.

Джерело: Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»