• Посилання скопійовано

Кабмін ухвалив концепцію реформи системи охорони здоров’я

Сьогодні, 30 листопада, Кабмін ухвалив 10 постанов, які закладають засади реформування системи охорони здоров’я в Україні та вирішують оперативні питання управління медичною сферою

Кабмін ухвалив концепцію реформи системи охорони здоров’я

Про це повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я України.

Ухвалено такі 10 постанов, винесених на розгляд МОЗ:

1. Проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про схвалення Концепції реформи фінансування системи охорони здоров’я України"

2. Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ»

3. Проект постанови Кабінету Міністрів України "Про затвердження порядку утворення госпітальних округів"

4. Проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про перерозподіл обсягу медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2016 році".

5. Проект розпорядження Кабінету Міністрів України "Про розподіл резерву коштів медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2016 році"

6. Проект розпорядження КМУ "Про схвалення концепції розвитку системи громадського здоров'я в Україні"

7. Проект постанови "Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)»

8. Проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Положення про Державний реєстр лікарських засобів»

9. Проект розпорядження Охматдит / "Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству охорони здоров’я на 2016 рік "

10. Проект Постанови "Про затвердження Порядку використання коштів для будівництва сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит"

 

Загалом, як розповідають у МОЗ, затверджено 2 концепції – реформи фінансування системи охорони здоров’я та розвитку системи громадського здоров’я.

 

Реформа фінансування системи охорони здоров’я

Вона закріплює модель національного солідарного медичного страхування з 100% покриттям громадян.

Згідно з концепцією, збори страхових внесків здійснюватимуться через загальну системи оподаткування та збиратимуться у державному бюджеті.

Страхові виплати за лікування окремої людини не будуть прив’язані до розміру її індивідуальних внесків.

Регулюватиме стосунки між лікарем та пацієнтом створений єдиний національний замовник, який:

- плануватиме та закуповуватиме медичні послуги для громадян,

- напряму контрактуватиме медичні заклади,

- оцінюватиме та контролюватиме якість послуг,

- підтримуватиме електронну систему збору та обміну медичною інформацією тощо.

Держава впроваджує поняття гарантованого пакету медичної допомоги. Йдеться про чітко визначений набір медичних послуг та ліків, право на отримання якого матимуть всі без винятку громадяни України. Гарантований пакет медичної допомоги щороку переглядатиметься та публікуватиметься.

Процес переходу на нову модель фінансування галузі буде поступовим та розрахований на 3 роки з остаточним запровадженням у 2020 році. Концепція набуває чинності з моменту її схвалення Кабміном і вже до кінця поточного року Міністерство охорони здоров’я має розробити план заходів з її реалізації.

 

Автономізація медзакладів. Ухвалено Постанову «Про внесення змін до Порядку складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ», яка надає всім медичним закладам країни автономію фінансового планування вже з наступного року та по суті переводить медичні заклади на «глобальний бюджет».

Відтепер кошториси складатимуться за спрощеною економічною класифікацією, яка містить лише два коди – поточні та капітальні видатки. Керівники закладів можуть оперативно здійснювати перерозподіл коштів між статтями, ухвалювати більш гнучкі та якісні управлінські рішення. Звітність по витратах буде подаватись за всіма кодами економічної класифікації.

 

Госпітальні округи. Також урядом розпочато процес створення Госпітальних округів – механізму співпраці між органами місцевої влади (районами, містами, ОТГ) з метою кращого управління медичною інфраструктурою. Відповідна ухвалена постанова встановлює технічні критерії для визначення географічних меж госпітальних округів та порядок їх створення:

- наявність принаймні однієї лікарні інтенсивного лікування (першого чи другого рівня);

- охоплення території з населенням мінімум 200 тис. осіб у разі наявності лікарні 2-го рівня або 120 тис. осіб у разі наявності лікарні тільки 1-го рівня;

- можливість доїзду до лікарні інтенсивного лікування з будь-якої точки округу за 60 хвилин.

Госпітальний округ планується з такими межами і набором закладів, щоб в перспективі на його основі можна було створити ефективну і сучасну медичну мережу.

Обласні державні адміністрації повинні протягом місяця надати МОЗ пропозиції щодо складу та меж округів. Їх перелік окремою постановою Кабмін повинен затвердити до 1 лютого 2017 р.

 

Концепція розвитку системи громадського здоров’я в Україні

Вона закладає засади переорієнтації фокусу системи охорони здоров’я від політики лікування до політики зміцнення та збереження здоров’я людини.

З ухваленням документу буде запроваджено процес стратегічного планування розвитку системи із залученням зацікавлених сторін, планування заходів на національному, регіональному та місцевому рівнях. Концепція спрямована на практичну реалізацію завдань збереження здоров’я та повноцінного життя людей, відображених у засадах європейської політики «Здоров'я-2020: основи Європейської політики в підтримку дій держави і суспільства в інтересах здоров'я і благополуччя» та в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС.

Уряд також підтримав Постанову «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)».

Ухвалення Ліцензійних умов дозволить визначити єдині вимоги до суб’єктів ринку лікарських засобів та створить умови для забезпечення захисту законних інтересів громадян в частині отримання ними ліків належної якості. Постановою встановлюються:

  • вичерпний перелік документів, що підтверджують відповідність суб’єкта господарювання вимогам ліцензійних умов,
  • форми відомостей та заяв,
  • вимоги – кваліфікаційні, організаційні, технологічні, спеціальні та вимоги щодо забезпечення якості лікарських засобів.

Крім того, МОЗ та Мінфін за участю Держказначейства та державних банків України узгодили механізм безперервного фінансування будівництва в 2016 та 2017 бюджетних роках та встановлення жорсткого контролю Уповноваженого органу управління за витратою бюджетних коштів на закупівлю робіт та обладнання як в України так і за кордон. Це відображене у відповідній постанові, яка регулюватиме порядок використання коштів для будівництва згаданої лікарні. Новий механізм фінансування передбачає повне використання всіх бюджетних коштів з Програми будівництва 2016 року без будь-яких втрат зі зміною бюджетного року та особистий нагляд Міністрів за виконанням етапів будівництва.

Також на засідання Уряду були врегульовані оперативні питання управління системою охорони здоров’я. Зокрема, з резерву медичної субвенції з дербюджету місцевим бюджетам у 2016 році виділено 433 млн 115 тис грн.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»