• Посилання скопійовано

100% комерційний облік комунальних послуг: законопроект направлено на розгляд ВРУ у другому читанні

15 березня на засіданні Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства схвалений та рекомендований до прийняття у другому читанні законопроект «Про комерційний облік комунальних послуг»

100% комерційний облік комунальних послуг: законопроект направлено на розгляд ВРУ у другому читанні

Проект Закону України має на меті запровадити в Україні 100% комерційний та розподільний приладний облік споживання води та теплової енергії в житлово-комунальному господарстві.

"Встановлення приладів обліку дозволить громадянам платити лише за спожите, а не за нормами, які зазвичай завищені. Тож, позитивним наслідком запровадження законопроекту стане суттєве зменшення розміру плати за послуги з водо- та теплопостачання", - прокоментував Голова Держенергоефективності Сергій Савчук та додав, що запровадження комерційного обліку стимулюватиме енергоощадну поведінку споживачів і мотивуватиме їх впроваджувати заходи з енергоефективності.

Очікується, що 100% приладний облік дозволить знизити на 3/4 обсяг необлікованих витрат води у внутрішньобудинкових системах та скоротити споживання теплової енергії протягом 1-3 років в середньому на 15-20%.

Загалом законопроект визначає особливості запровадження комерційного обліку, механізм оплати за встановлення, заміну та обслуговування вузлів обліку, механізм розподілу обсягів комунальних послуг між споживачами у багатоквартирних будинках, умови проведення постійного моніторингу оснащеності приладами обліку, а також передбачає чітку відповідальність за недотримання вимог цього Закону.

Положення законопроекту в цілому відповідають вимогам європейського законодавства та провідному європейському досвіду імплементації Директиви 2012/27/ЄС в частині комерційного обліку теплової енергії та гарячої води, а також формування рахунків.

 

Від редакції

Нагадаємо, що законопроект №4901 був зареєстрований у Раді ще у липні 2016 року, а прийнятий у першому читанні - 18 жовтня 2016 р.

Він передбачає обов’язкове обладнання усіх будівель, що приєднані до зовнішніх теплових мереж (крім мереж систем автономного теплопостачання), зовнішніх мереж гарячого водопостачання (крім мереж систем автономного гарячого водопостачання), зовнішніх водопровідних мереж (крім мереж систем автономного водопостачання) будинковими вузлами обліку, відповідно, теплової енергії та води. Саме такі вузли обліку будуть використовуватися для комерційного обліку відповідних комунальних послуг.

Обладнання будинковими вузлами обліку існуючих будівель буде зобов’язаний провести оператор відповідних зовнішніх мереж у термін:

  •  нежитлових будівель - до 1 жовтня 2017 року;
  • житлових будівель - до 1 жовтня 2018 року.

Крім того, в багатоквартирних будинках та інших будівлях, де налічується більше одного споживача, проект Закону передбачає обов’язкове встановлення індивідуальних (квартирних) приладів обліку (або приладів-розподілювачів теплової енергії), які використовуються для розподілу показів будинкового приладу обліку:

  • у нежитлових будівлях - до 1 жовтня 2017 року;
  • у житлових будівлях - до 1 жовтня 2018 року.

Законопроект забороняє приєднання до вищезгаданих зовнішніх мереж новозбудованих будівель, які не обладнані приладами обліку згідно з його вимогами.

Також встановлюється, що розрахунки за надані комунальні послуги (постачання теплової енергії, постачання гарячої і питної води) здійснюватимуться виключно за даними комерційного обліку.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»