• Посилання скопійовано

ЄС відкриває кордони для України: податківці про правила та процедуру перетину кордону

ДФСУ розповіла про основні правила безвізових поїздок до країн Шенгенської угоди та процедуру проходження митного контролю для громадян України

ЄС відкриває кордони для України: податківці про правила та процедуру перетину кордону

Вже з 11 червня українці, власники біометричних паспортів, зможуть вільно, без отримання віз, перетинати кордон і відвідувати практично будь-яку країну Європейського союзу (за винятком Великої Британії та Ірландії, які є членом ЄС, але не входять до складу Шенгенської зони), а також Ісландію, Ліхтенштейн, Норвегію і Швейцарію, які не є членами ЄС, але підписали Шенгенську угоду. Про це нагадує ДФСУ на офіційному веб-сайті.

Для безвізових поїздок до країн Шенгенської угоди для громадянам  України потрібно:

– наявність біометричного закордонного паспорта. За наявності українського біометричного паспорта громадяни України зможуть подорожувати до ЄС без візи з будь-якої країни світу;

– аргументація мети подорожі або запрошення від друзів або родичів;

– наявність достатніх фінансових коштів (готівкових або на банківській карті). У різних країнах ЄС діють різні вимоги, про які детальніше можна ознайомитись за посиланням>>

– наявність місця проживання (наприклад, заброньований номер у готелі);

– підтвердження наміру повернутися додому (зворотній квиток).

Термін перебування в країнах ЄС без візи обмежений. Залишатися в Євросоюзі можна 90 днів протягом 180-денного терміну. Тобто, протягом півроку можна провести у Європі в сукупності три місяці. При цьому кількість перетинів кордону України з ЄС не обмежується.

Водночас, Державна фіскальна служба України звертає увагу на важливість ознайомлення перед поїздкою з наступною інформацією:

  • митними правилами країн ЄС, що можна знайти за посиланнями, наведеними у таблиці (завантажити);
  • правилами проходження «зеленого» та «червоного» коридорів у пунктах пропуску через державний кордон України (завантажити).

З перших днів дії Угоди щодо безвізового режиму в усіх пунктах пропуску максимально буде прискорено процедури проходження митного контролю для громадян. Про це заявив в.о. Голови ДФС Мирослав Продан під час робочої поїздки Президента України Петра Порошенка до Волинської області.

«Ми розуміємо всю відповідальність, яка постане перед працівниками митниці, оскільки вже зараз наші колеги прикордонники прогнозують збільшення пасажиропотоку у перші дні безвізу на 30 відсотків. Для уникнення черг та незручностей для подорожуючих вже впроваджується низка заходів на митницях та пунктах пропуску», – розповів Мирослав Продан.

За його словами, такі події як впровадження безвізового режиму з країнами Євросоюзу лише стимулюють митницю до розвитку, впровадження інноваційних технологій та переведення сервісів в он-лайн режим.

«Відповідність сучасними вимогам Європейського Союзу, централізований моніторинг та оперативний контроль в режимі реального часу, унеможливлення впливу людського фактору – саме це основні складові для митниці майбутнього. Фінальний результат, у напрямі якого ми рухаємося, – це збільшення товарообігу та прискорення пасажиропотоку, зручні та прозорі процедури для бізнесу та громадян, прискорення та оптимізація митних процедур», – підкреслив Мирослав Продан.

Керівник ДФС також нагадав, що для зручності подорожуючих на веб-порталі ДФС функціонує он-лайн сервіс «Кордон», який вже зараз дозволяє громадянам відстежувати в режимі реального часу ситуацію на пунктах пропуску через державний кордон. Сервіс надає інформацію щодо часу очікування для легкового та вантажного транспорту на всіх пунктах пропуску на кордоні України, а також на адміністративному кордоні з тимчасово окупованою АР Крим. Для зручності відвідувачі «Кордону» мають змогу обрати одну з семи мов користування сервісом. 

***

Читайте також: 

Безвізовий режим для України: які документи потрібно мати для в'їзду до країн ЄС?>>>

Без віз, та не без правил: як працюватиме на практиці безвізовий режим з Євросоюзом >>>

Тонкощі безвізу: як діяти на кордоні, щоб уникнути проблем>>>

Президент підписав указ про додаткові заходи для забезпечення безвізу>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»