• Посилання скопійовано

Уряд схвалив законопроект про засади адміністративно-територіального устрою України

Цей законопроект законодавчо врегульовує питання щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів та віднесення їх до певних категорій

Уряд схвалив законопроект про засади адміністративно-територіального устрою України

Законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» - один з 17 пріоритетних законопроектів, які складають законодавчий маршрут децентралізації. Цей перелік був підтриманий Координаційною радою донорів та спеціальними посланником Уряду Німеччини з питань децентралізації в Україні Ґеорґом Мільбрадтом. Законопроект – єдиний з 17, який ще не був поданий до Верховної Ради.

«Сьогодні (21 лютого - від ред.) Уряд підтримав нашу законодавчу ініціативу – проект закону «Про засади адміністративно-територіального устрою України». Він законодавчо врегульовує питання щодо порядку утворення, ліквідації, встановлення та зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, назв населених пунктів та віднесення їх до певних категорій», - про це повідомив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, коментуючи схвалення Урядом зазначеного законопроекту.

Він повідомив, що законопроектом встановлюється трирівнева система адміністративно-територіального устрою України:

  • регіональний рівень (АР Крим і області),
  • субрегіональний рівень (райони),
  • базовий рівень – громади, до складу яких входять один або декілька населених пунктів.

Також запроваджується державна реєстрація адміністративно-територіальних одиниць.

«З прийняттям законопроекту про адміністративно-територіальний устрій ми ліквідовуємо дублювання повноважень районної ради і РДА із органами місцевого самоврядування ОТГ, прибираємо надмірні витрати на утримання апарату РДА, підвищуємо якість надання послуг за рахунок збільшення фінансування бюджетів органів місцевого самоврядування в частині створення госпітальних округів, нового освітнього простору тощо. Це є необхідною умовою для подальшої успішної децентралізації», - наголосив Геннадій Зубко.

В Україні досі діє закон про адміністративно-територіальний устрій, який був прийнятий ще в 1981 році Указом Президії Верховної Ради Української УРСР.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»