• Посилання скопійовано

У Київраді пропонують переглянути доцільність переходу на літній час

Депутати погодили проект рішення про звернення до Кабінету Міністрів України щодо перегляду доцільності існуючого порядку обчислення часу на території України (запровадження та скасування переходу на літній час)

У Київраді пропонують переглянути доцільність переходу на літній час

14 березня 2018 року на засіданні комісії Київської міської ради з питань охорони здоров'я та соціального захисту депутати погодили проект рішення про звернення до Кабінету Міністрів України щодо перегляду доцільності існуючого порядку обчислення часу на території України (запровадження та скасування переходу на літній час).

У мерії запевняють: щорічне переведення годинників викликає так званий часовий стрес і негативно впливає на психологічний та фізичний стан людини. У такі перехідні періоди багато українців скаржаться на погане самопочуття, адже навіть незначне зміщення часу порушує роботу біологічного годинника. Як наслідок – підвищена чутливість та емоційність, порушення сну та загострення хронічних захворювань. Тому в Київраді ставлять під сумнів доцільність переходу на літній час.

«Переведення годинників відображається як на психологічному, так і на фізичному стані людини, а це більші витрати, ніж незначна економія електроенергії. У світі більше 60% країн не переводять годинникової стрілки. Останнім часом питання доцільності переходу на літній час набуває все більшої актуальності й серед країн Європейського Союзу. Зокрема, уряди Фінляндії та Литви домагалися скасування літнього часу в ЄС. А 8 лютого 2018 Європарламент закликав Єврокомісію провести оцінку нинішньої системи переведення стрілок годинника двічі на рік і при необхідності змінити її, про що йдеться у відповідній резолюції. Чому Україні, через розбіжність у часових поясах та кліматичних умовах з Європою,  власними силами не дослідити це питання і прийняти незалежне рішення, що відображатиме інтереси українців?», – зазначив ініціатор ідеї, депутат Київради Олександр Пабат.

Відповідно до даних ВООЗ, двічі на рік, у жителів країн, що змінюють час, на 8% виростає ризик інсульту, в два рази збільшується кількість звернень у зв'язку з проблемами серцево-судинної системи, на 12% більше викликів приймає служба швидкої допомоги, до 45% населення мають проблеми зі сном, на 29% зростає чисельність ДТП протягом двох тижнів після переходу. Україна ж докладного дослідження за роки незалежності не проводила.

Проект рішення мають також розглянути на пленарному засіданні Київради.

Нагадуємо, що цього року переведення годинників на "літній" час (на 1 годину вперед) відбудеться в ніч з суботи на неділю 25 березняПро це тут>>

Джерело: Київська міська рада

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»