• Посилання скопійовано

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі?

У цій статті розберемося, які обласні центри вже не торгують спиртним ночами, чи є від цього якась користь та які «алкогольні» заборони існують в інших країнах?

Які міста в Україні відмовилися від продажу алкоголю вночі?

Чи знаєте ви, що в Швеції в свій законний вихідний або на свята неможливо ось так просто прийти в магазин і купити, припустимо, пляшечку розе. А у Франції діють квоти на продаж алкоголю. Тому те, що в Україні багато міст почали запроваджувати заборону на продаж спиртного вночі, не має шокувати любителів міцних напоїв. Ми з'ясовували, які обласні центри вже відмовилися торгувати спиртним уночі, чи є від цього якась користь та які «алкогольні» заборони існують в інших країнах.

Після набуття чинності законом, що дозволяє органам місцевого самоврядування забороняти в певний час доби продаж алкогольних напоїв, деякі обласні центри почали відмовлятися від торгівлі спиртним у нічний час. Причому сільські, селищні та міські ради також можуть запровадити в своїй місцевості заборону на продаж пива, алкогольних напоїв та вин не лише в сільмагах і кіосках, а й у місцевих «наливайках». За порушення торговцю загрожує штраф від 510 до 1,7 тис. грн.

Нагадаємо, що у Львові, Черкасах, Ужгороді та Івано-Франківську вже запровадили заборону на продаж алкоголю після 22:00 і до 7 ранку. А в Чернігові та Луцьку таке рішення ухвалили набагато раніше, не чекаючи набуття чинності новим законом. Уночі випити можна лише в ресторанах, у тому числі й при готелях.

У Києві два роки тому також заборонили продавати алкоголь у супермаркетах і магазинах після 23:00 і раніше 10:00 (крім ресторанів), однак суд скасував це рішення місцевої влади. Мер столиці Віталій Кличко пообіцяв, що алкоголь не будуть продавати також і в МАФах. Із 1 жовтня 2016 року пиво чи щось міцнішого не можна було продавати в кіосках, причому цілодобово. Однак у листопаді 2017 року АМКУ визнав незаконною заборону продажу алкоголю в МАФах столиці.

Схожа ситуація склалася в Одесі, де минулого року спочатку заборонили продаж алкоголю вночі, а потім мер Труханов розпорядився зупинити рішення міськради.

Тим часом у травні влада Дніпра заборонила продаж алкоголю в супермаркетах, невеликих магазинах і кіосках міста з 22:00 до 7:00. Під заборону потрапили пиво, алкогольні, слабоалкогольні напої та столові вина. Контролюватиме виконання цього рішення інспекція міськради з питань благоустрою. Порушників позбавлятимуть ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем. Крім того, безалкогольними стануть усі фестивалі, концерти та будь-які масові зібрання громадян у місті.

Детальніше – на інфографіці.

У Запоріжжі вночі придбати алкоголь можна лише в кафе, барах і ресторанах. А депутати Чернігівської облради ухвалили рішення заборонити торгувати алкоголем у всій області. Причому з 22:00 до 8:00 продавати спиртне не можна також у вихідні та на свята.

Наскільки ефективні такі заборони з точки зору поліпшення криміногенної ситуації, з'ясували в громадській організацій «За тверезу Україну». Наприклад, в Луцьку місцева влада ще в 2014 році заборонила продаж алкоголю й сигарет у нічні години, а також біля шкіл. Причому це рішення ніким не було оскаржене й досі діє. У МВС активістам повідомили, що якщо в 2013 році, коли заборона не діяла, в місті було зафіксовано 250 порушень, пов'язаних із тими, хто був напідпитку, то в 2016-му – 151, а в 2017 році – 109.

Європейська практика таких заборон показує, що значно менше людей стало потрапляти до лікарень із діагнозом «алкогольне отруєння» та з травмами через нетверезий стан.

Якщо ж подивитися, де п'ють найбільше, то, за даними видання Daily Mail, це в основному європейські країни. Очолює двадцятку країн, де люблять випити, Молдова – за рік там у середньому випивають 17,4 літра міцних напоїв. Лише на 300 грамів відстають від молдован білоруси, які споживають 17,1 літра на рік. Складно сказати, яким чином проводився підрахунок випитого в різних країнах алкоголю, але Росія опинилася на 4-му місці між Литвою та Чехією. На шостому місці розташувалася Україна. За даними видання, ми випиваємо близько 13,9 літра спиртного на рік.

Детальніше – на інфографіці.

***

Читайте також:

Джерело: Слово і Діло

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»