• Посилання скопійовано

На опалення та воду введуть абонплату: наскільки подорожчає «комуналка»?

У 2019 році подорожчає вода та вивезення сміття, а за тепло платитимемо весь рік

На опалення та воду введуть абонплату: наскільки подорожчає «комуналка»?

Українців поступово переводять на європейські стандарти розрахунку за комунальні послуги. Кабмін розробив та опублікував для обговорення проект постанови, який встановлює розмір абонплати за «комуналку», - інформує «Сьогодні».

Влада пропонує з 1 травня 2019 р. ввести оплату за окремо використану воду, тепло та вивезення побутових відходів, а також вносити абонплату за підтримку постачальником працездатності комунікацій (експлуатаційні витрати), яка не залежить від того, користувалися ви комунальними благами, чи ні. Зараз експлуатаційні витрати на воду закладені в тариф, тому якщо не користуєшся - не платити нічого. Щодо тепла та сміття плата стягується незалежно від використання послуги, і вона пропорційна площі житла.

 

Aрифметика Кабміну

Як роз'яснили у прес-службі Мінрегіонбуду, який підготував постанову уряду, зараз експлуатаційні витрати закладені в тариф, і той, хто витрачає води більше, фактично платить за того, хто витрачає води менше або взагалі нею не користується. Після введення абонплати цей перекіс повинен бути усунутий. Нескладний розрахунок показує, що, наприклад, за тепло або гарячу воду з кожного зареєстрованого в квартирі жителя хочуть взяти в місяць по 38,42 грн абонплати, за холодну воду та водовідведення - 33,62 грн, за вивезення сміття - 14,4 грн. Разом - 125 грн щомісяця. Незалежно від того, проживає людина в квартирі, чи ні.

У постанові зазначено, що це максимальна сума абонплати. Вона може бути меншою, якщо договір укладений не індивідуально з кожним власником квартири, а колективно, наприклад, з ОСББ. Це повинно стимулювати мешканців до створення ОСББ. Але очевидно, що абонплата буде рости разом з підвищенням мінімальної зарплати. При цьому за газ та електроенергію поки будемо розраховуватися за старими правилами.

«Перш за все це стосується холодної води, кубометр якої коштує 12-18 грн в залежності від регіону, - каже експерт з питань ЖКГ Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Никончук, - Зрозуміло, що якщо з тарифу приберуть 15-20% експлуатаційних витрат (2-3,5 грн/куб. м), то за рахунок введення абонплати куб води подорожчає набагато більше, особливо якщо її економити».

Енергоексперт Валентин Землянський погоджується, що за воду доведеться платити більше, а ось опалення дорожчати не повинно, оскільки витрата гігакалорій пропорційна житловій площі, яка обігрівається, незалежно від кількості проживаючих.

«Вартість гігакалорії зменшать на розмір абонплати, її розділять на 12 місяців (опалювальний сезон - 6 міс.). Тобто взимку доведеться платити за опалення трохи менше, а влітку - вносити лише абонплату», - роз'яснив Землянський.

Вивіз сміття розрахують по-новому: не від площі квартири, а від кількості мешканців. При цьому повинна знизитися плата за обслуговування будинку, куди входить вивезення сміття. Нічого не повинно змінитися, якщо в квартирі прописана одна людина, але чим більше проживають, тим більше доведеться платити за сміття, що справедливо. В цілому, за оцінками експертів, «комуналка» з введенням абонплати подорожчає на 10-15%.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»