• Посилання скопійовано

Виплати для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років пропонують відновити

У Раді зареєстровано проект постанови про звернення ВРУ до Уряду щодо відновлення виплати допомоги для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

Виплати для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років пропонують відновити

26 вересня у Верховній Раді зареєстровано проект постанови №9127 "Про звернення Верховної Ради України до Кабінету Міністрів України щодо відновлення виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку".

Як зазначено у пояснювальній записці, проектом пропонується відновити відповідні конституційні гарантії громадянам України, створити сприятливі умови для догляду за новонародженими дітьми, матеріально підтримати сімей з дітьми, сприяти зростанню народжуваності в Україні, що надзвичайно актуально в умовах глибокої демографічної кризи, яка вкрай загострилася в останні роки.

Задля швидкого відновлення виплати допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку пропонується внести зміни до законодавства, відновивши відповідні виплати на підставах, в розмірах та в порядку, передбачених законодавством для допомоги до трирічного віку, яка була скасована у 2014 році.

Також пропонується, щоб право на допомогу до трирічного віку мав один із батьків, усиновлювач, опікун, дідусь, бабуся або інший родич, який фактично здійснює догляд за дитиною. Призначати її рекомендують незалежно від того чи перебувала особа в трудових відносинах (на військовій або державній службі), вчилась, чи займалась підприємництвом або була безробітною. 

Допомога до трирічного віку має надаватися на кожну дитину незалежно від кількості народжених, усиновлених або взятих під опіку дітей.

З метою запобігання зловживанням з боку службових і посадових осіб та спрощення «бюрократичних процедур», Законом має бути визначено вичерпний перелік документів, які подає заявник для призначення допомоги до трирічного віку, а також вичерпний перелік випадків, коли її припиняють виплачувати. Крім того, має бути встановлений порядок переоформлення допомоги до трирічного віку на іншого члена сім’ї.

Розмір допомоги до трирічного віку має встановлюватися таким чином, щоб разом з іншими доходами сім’ї отримувача допомоги забезпечити прожитковий мінімум для всіх членів цієї сім’ї.

Очікується, що ця Постанова набере чинності з дня її прийняття.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»