• Посилання скопійовано

Як Мінфін буде верифікувати субсидії та інші держдопомоги? – законопроект

Розроблений Мінфіном законопроект дозволить врегулювати основні правові та організаційні засади здійснення верифікації держвиплат в Україні і зніме застереження від Конституційного суду

Як Мінфін буде верифікувати субсидії та інші держдопомоги? – законопроект

11 жовтня Конституційний суд України визнав неконституційними деякі положення Бюджетного кодексу України, які дають МФУ право отримувати інформацію, що містить персональні дані. Про це ми писали тут.

Поважаючи позицію Конституційного суду та визнаючи верховенство права, Мінфін повідомляє, що буде повною мірою виконуватиме його рішення.

Проте це рішення не впливає на процес верифікації, адже під час цього процесу дані про отримувачів державних допомог деперсоніфікуються. Інформація, яку Мінфін аналізує та порівнює, походить з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів та баз даних. При цьому Мінфін жодним чином не втручається в особисте і сімейне життя громадян.

«Верифікація державних виплат спрямована на те, щоб допомогу з державного бюджету отримували саме ті, кому вона потрібна. Бюджетні кошти повинні витрачатись ефективно і прозоро, а допомога – надаватись адресно. В цьому зацікавлені не тільки ті наші співгромадяни, яким дійсно необхідна допомога держави, а й усі чесні платники податків. Економічний добробут громадян – це і є та легітимна мета, яку переслідує Мінфін, здійснюючи верифікацію субсидій,» — сказала в.о. Міністра фінансів Оксана Маркарова.

Мінфін розробив і подав на розгляд КМУ проект Закону «Про верифікацію та моніторинг державних виплат». Цей закон дозволить законодавчо врегулювати основні правові та організаційні засади здійснення верифікації державних виплат в Україні і зніме ті застереження, які виникли у Конституційного суду.

 

Довідково

Мінфін здійснює повноваження з контролю за дотриманням бюджетного законодавства у частині моніторингу пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат, визначені Бюджетним кодексом України, з дотриманням Конституції України, законів України «Про захист персональних даних», «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах», «Про банки та банківську діяльність», інших норм законодавства і лише в інтересах економічного добробуту та прав людини.

Механізм здійснення верифікації визначено постановою КМУ №136.

Ч. 2 ст. 32 Конституції: «Не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини».

***

Читайте також: Мінфін без суду не має права перевіряти доходи громадян перед наданням субсидій, — Конституційний суд

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»