• Посилання скопійовано

У багатоповерхівках збираються заборонити готелі та офіси

Комітет з питань будівництва рекомендував прийняти за основу та в цілому як Закон законопроект №6424-д щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень жилого будинку

У багатоповерхівках збираються заборонити готелі та офіси

Законопроект №6424-д було зареєстровано у Верховній Раді ще 3 травня 2017 року, але 4 вересня депутати вирішили повернути його ініціаторам на доопрацювання, – нагадує «Юрліга».

Вже доопрацьований законопроект передбачає обов'язок орендодавця забезпечити кожного мешканця як мінімум 8 кв. м житла від загальної площі квартири. Відповідні зміни пропонують внести до Житлового кодексу. Також пропонується уточнити, що жилі приміщення не можуть використовуватися на шкоду інтересам інших власників (користувачів) приміщень у відповідному жилому будинку.

За використання квартир в багатоквартирних житлових будинках не за призначенням вводиться адміністративний штраф: від 2 до 3 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 до 51 тис. грн). За повторне протягом року порушення штраф зросте – зловмиснику загрожуватиме від 3 до 5 тис. НМДГ (від 34 до 85 тис. грн). Справи про такі правопорушення розглядатиме Національна поліція.

Крім того, в Цивільний кодекс вводять норму щодо заборони влаштовувати в усіх багатоквартирних житлових будинках готелі та інші заклади тимчасового проживання (за певних умов у квартирах і надалі можна буде організовувати хостели).

Вимоги до хостелів встановлюються в Законі про туризм. Хостел визначається як суб'єкт господарювання будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що надає послуги з економного тимчасового розміщення (тимчасового проживання). В хостелі має бути до 5 номерів різної місткості, але з розміщенням не більше шести осіб в одному номері, а також не менш як два санвузли та приміщення (зону) для спілкування гостей. Хостели можуть розміщуватися в окремо розташованих будівлях або в приміщеннях з окремим входом у житлових багатоквартирних будинках з дотриманням встановлених норм.

Забороняється використовувати квартири як офіси в житлових будинках з більш ніж 16 поверхами.

Допускається використання квартир в багатоквартирних житлових будинках для здійснення господарської діяльності (без використання найманої праці) лише особами, які є їх власниками або місце проживання яких зареєстроване в даній квартирі, за умови, що така діяльність не порушує прав та інтересів інших власників (користувачів) приміщень у відповідному житловому будинку та не суперечить встановленим правилам користування житловими будинками і жилими приміщеннями.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»