• Посилання скопійовано

У приватних клініках, лікарів-ФОП і пологових будинках робитимуть щеплення безоплатно

Щоби безоплатно вакцинуватися у приватній клініці чи у лікаря-ФОП, дитина або дорослий мають підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром

У приватних клініках, лікарів-ФОП і пологових будинках робитимуть щеплення безоплатно

МОЗ розповідає, що на початку літа у приватних медичних закладах та пологових будинках з’являться вакцини, закуплені за державний кошт, а отже, безоплатні для всіх пацієнтів. Це регламентовано Наказом від 27.02.2019 р. №473 «Про затвердження Порядку розподілу та передачі імунобіологічних препаратів (вакцин) та медичних виробів, які використовуються для профілактичних щеплень».

Тепер розподіл закуплених державою вакцин буде відбуватися за принципом «за дитиною», а не «за закладом», як це було досі.

Щоби безоплатно вакцинуватися за національним Календарем щеплень у приватній клініці чи у лікаря-ФОП, дитина або дорослий мають підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Це можна зробити тільки в тих приватних закладах, що уклали договір з Національною службою здоров’я України. Перелік закладів за посиланням.

У приватних пологових будинках та неонатологічних цетрах також будуть доступні для новонароджених дітей вакцини БЦЖ та для профілактики гепатиту В. Для отримання цих вакцин в зазначенних закладах декларація з сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами не потрібна.

У яких приватних медзакладах можна буде безоплатно вакцинуватися:

  • Приватних клініках, що уклали договір з Національною службою здоров’я України;
  • Сімейних лікарів, терапевтів або педіатрів, які мають власну практику (лікарі-ФОП) та співпрацюють з НСЗУ;
  • Приватних пологових будинках та неонатологічних цетрах.

У кінці березня 2019 року МОЗ усунув ще один бар'єр для сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, які мають власну практику. Лікарі первинної ланки, які надають медичну допомогу як фізичні особи підприємці, можуть проводити вакцинацію. Так само змінились вимоги до місць проведення щеплень: вони відповідають сучасним нормам і не містять зайвих обмежень.

Нагадаємо, з квітня 2019 приватні клініки та лікарі-ФОП, які мають контракт з НСЗУ, отримали доступ до програми «Доступні ліки». Це стало можливо завдяки впровадженню електронного рецепту та переходу програми реімбурсації «Доступні ліки» до НСЗУ. Відтепер не має значення, де проживає пацієнт і де рецепт був виданий. Пацієнти зможуть отримувати ліки за рецептом у будь-якій аптеці в Україні, яка бере участь у програмі. А виписувати рецепти по програмі зможуть всі лікарі первинної ланки, які працюють у медзакладах-партнерах Національної служби здоров’я: комунальних, приватних та лікарів-ФОП.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»