• Посилання скопійовано

Окремі пластикові пакети будуть заборонені: ВРУ у першому читанні підтримала законопроект

Законопроектом пропонується заборонити пластикові пакети товщиною до 50 мкм та оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети

Окремі пластикові пакети будуть заборонені: ВРУ у першому читанні підтримала законопроект

Урядовий портал розповідає, що парламент прийняв за основу проект Закону України про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. За відповідне рішення проголосували 365 народних депутатів. Законопроектом  забороняється з 1 січня 2022 року розповсюджувати пластикові пакети в об’єктах роздрібної торгівлі та об’єктах ресторанного господарства товщиною до 50 мкм. Мінекоенерго підтримує прийняття у першому читанні законопроекту, адже він є частиною формування екоповедінки та дозволить зменшити забруднення довкілля. Прийшов час і вам сказати #ПакетНЕпотрібен.

 

Що пропонується заборонити?

  • пластикові пакети, товщиною до 50 мкм,
  • оксорозкладні (оксобіорозкладні) пластикові пакети.

 

Чому заборона стосується і оксобіорозкладних пластикових пакетів?

Оксобіорозкладні пакети, коли розкладаються, фрагментуються на дрібні частки, включаючи мікропластик, що несе ще більший ризик для довкілля, тварин та людей.

 

На які пакети не поширюватимуться обмеження?

На надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікронів та розмірами 225х345х450 мм, що використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

 

Чому важливо заборонити продаж пластикових пакетів?

  • поліетиленові пакети забруднюють ґрунти, ліси, річки та моря,
  • 1 млн птахів та 100 тис. тварин щороку помирають від пакетів, плутаючи їх з їжею,
  • всього близько 6% від загального числа пакетів переробляються – решта роками лежить на сміттєзвалищах, або ще гірше – серед природи.

 

Яка альтернатива пакетам?

  • пакети та торбинки багаторазового використання,
  • біорозкладні пакети.

16 жовтня цей законопроект погодив профільний Комітет з питань екологічної політики та природокористування. Міністерство енергетики та захисту довкілля підтримує обмеження обігу пластикових пакетів та закликає народних обранців проголосувати за законопроект №2051-1 в цілому.

Джерело: Урядовий портал

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»