• Посилання скопійовано

Медреформі бути: ВРУ прийняла закон

ВРУ прийняла Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я

Медреформі бути: ВРУ прийняла закон

Верховна Рада України повідомляє, що прийнято Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я».

Законом внесено зміни до законів України, які дозволять полегшити та стимулювати процес автономізації державних та комунальних закладів охорони здоров’я, що є критично важливим для подальшої трансформації системи охорони здоров’я, яка відбувається шляхом переходу закладів охорони здоров’я на новий механізм фінансування через укладання договорів з Національною службою здоров’я України.

Законом з метою забезпечення територіальної доступності якісної медичної допомоги населенню створюється госпітальний округ. Згідно із Законом, «Госпітальний округ – це сукупність закладів охорони здоров’я та фізичних осіб – підприємців, які зареєстровані в установленому законом порядку та одержали ліцензію на право провадження господарської діяльності з медичної практики, що забезпечують медичне обслуговування населення відповідної території. У межах госпітального округу визначаються опорні заклади охорони здоров’я. Порядок створення госпітальних округів та перелік опорних закладів охорони здоров’я затверджуються Кабінетом Міністрів України».

Законом, зокрема, відновлено можливість перетворення закладів охорони здоров’я комунальних та державних установ у некомерційні та казенні підприємства відповідно, що була заблокована у зв’язку з внесенням у 2018 році змін до Цивільного кодексу України. На сьогодні відповідно до цивільного законодавства державні та комунальні установи можуть бути реорганізовані в казенні чи комунальні некомерційні підприємства лише шляхом ліквідації старої юридичної особи з наступним створенням нової, однак, цей шлях є надто довготривалим, юридично громіздким та забюрократизованим.

Законом полегшено процедуру реорганізації закладів охорони здоров’я, що передбачає до 31 грудня 2020 року звільнення від виконання кредиторських зобов’язань при реорганізації та необхідності отримання згоди на зміну боржника у зобов’язаннях, від необхідності проведення обов’язкової оцінки майна; спрощену процедуру передачі нерухомого майна; можливість використання власних надходжень для формування статутного капіталу утворених підприємств тощо.

Законом також чітко окреслено та розмежовано сферу відповідальності держави та органів місцевого самоврядування у сфері організації медичного обслуговування населення, оскільки отримані в результаті децентралізації повноваження та ресурси, які надали органам місцевого самоврядування більше можливостей для розвитку своїх територій і створення сучасної медичної інфраструктури (у тому числі шляхом укладення договорів передбачених Законом України «Про співробітництво територіальних громад»), не знайшли свого відображення у законодавстві про охорону здоров’я.

Законом передбачається забезпечити справедливу оплату праці немедичних працівників бригад екстреної медичної допомоги, а саме водіїв бригад екстреної медичної допомоги, які працюють у таких самих складних умовах, що і медичні працівники, несуть співмірне з ними фізичне та психологічне навантаження і їх робота пов’язана із такими ж ризиками для здоров’я, у тому числі від дорожньо-транспортних пригод. Для цього Законом поширено на водіїв бригад екстреної медичної допомоги умови оплати праці та заходи соціального захисту, передбачені для медичних працівники системи екстреної медичної допомоги ч. 4 ст. 11 Закону України «Про екстрену медичну допомогу».

Законом усунуто неузгодженість у законодавчому регулюванні правовідносин у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, що виникла через зміну системи центральних органів виконавчої влади у 2014 році, коли було реорганізовано Державну санітарно-епідеміологічну службу та передано її повноваження до Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів (Держпродспоживслужба).

Законом передано до Держпродспоживслужби України повноваження по затвердженню та розміщенню на своєму офіційному сайті методичних настанов з дотримання вимог законодавства щодо безпечності харчових продуктів як до органу, який затверджує власне гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів та з метою консолідації напрямів його діяльності.

Проект Закону зареєстровано за №2428.

***

Читайте також: Медичну реформу продовжать в 2020 році: законопроект

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»