• Посилання скопійовано

Наше завдання на 2020 рік - скоротити безробіття до 5%, а зарплати підвищувати хоча б на 2 тисячі грн, – Милованов

Міністерство економіки хоче скоротити кількість безробітних громадян з 1,5 мільйона до 900 тисяч та підвищувати заробітні плати на 2 тисячі гривень на рік

Наше завдання на 2020 рік - скоротити безробіття до 5%, а зарплати підвищувати хоча б на 2 тисячі грн, – Милованов

Про це 21 грудня на харківському заводі «Турбоатом», розповів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов. Разом із заступниками він  ділився досягненнями і планами міністерства на майбутнє.

Приставка «турбо» у назві майданчику – символічна, оскільки харківський «Турбоатом» одне з найбільших підприємств України. Воно виробляє теплові та гідравлічні турбіни, які працюють швидко і потужно, як і найбільше міністерство Кабінету Міністрів України. Адже за три місяці вдалося запустити процеси, які тривалий час стояли на паузі.  Йдеться про демонополізацію спиртової галузі, запуск великої приватизації, скасування списку підприємств, заборонених до приватизації, відкриття даних геокадастру, початок  реформи корпоративного управління на 10 найбільших ДП в Україні, а також на державній компанії «Укроборонпром». Одне із завдань корпоративної реформи – позбавити політичного впливу і корупції держпідприємства та підвищити якість їхніх  послуг, зокрема, сервісну функцію, що стосується мільйонів українців. Також досягнуто домовленості з НБУ про зниження кредитних ставок. Розпочато законодавчий процес запуску ринку землі, програму підтримки тваринництва.

Тимофій Милованов:

«182 тисячі селян отримали гроші за вирощування та збереження корів. Ми запустили спрощену систему реєстрації сімейних фермерських господарств. Збільшили можливості для експортерів, схваливши зміни до Угоди про асоціацію».

Окрім провадження агропромислової політики, на Мінекономіки покладена частина завдань соціального спрямування, зокрема, регулювання ринку праці. Проект закону «Про працю» вже розроблено, незабаром він з’явиться у публічному доступі.

Тимофій Милованов:

«У нас 8,5 відсотків безробітних, тобто 1,5 мільйони. Потрібно спростити законодавство, полегшити наймання співробітників та підвищити їхній соціальних захист. І точно змінити роботу центрів зайнятості. Вони не мають бути соціальною касою, а повинні надавати реальну допомогу людям у пошуку достойної роботи. Тому що туди тільки за грошима  приходять».

За словами Тимофія Милованова, парадокс полягає  у тому, що люди шукають роботу, а роботодавці – працівників. Тоді як людям потрібні навички, доцільні за сучасних ринкових умов.

Тимофій Милованов:

«Наше завдання скоротити безробіття до 5 відсотків, а зарплати підвищувати хоча б на 2 тисячі гривень в рік. Тоді як річне зростання цін має бути не вище 5 відсотків».

Серед досягнень також і часткова  інтеграція електронного документообігу на зміну паперовому у роботу державних служб, зменшення  тиску на бізнес  за рахунок оновлення закону про ринковий нагляд, розблокування підписання патентів на винаходи та інші.

Крім здобутків, міністр озвучив наміри на наступний рік, хоча й зізнався, що не є прихильником планувати на загал. Проте цю традицію практикують уряди в усіх державах світу. Водночас багато напрямків діяльності міністерства формують комплексний підхід, який полягає в системному удосконаленні взаємопов’язаних галузей. Відтак реалізація задуманого цілком реалістична.

Тимофій Милованов:

«Я ненавиджу уряд держав, інституції  всього світу, бо вони завжди пишуть плани, а потім їх не виконують. Бо саме через це влада людей раніше дурила обіцянками - але їх не виконувала. Тому я не люблю говорити про плани, і більшість презентації було про те, що ми зробили за три місяці. Виглядає, як багато напрямків, але створює єдину стратегію: зняти бар’єри, привести інвестиції та підняти зарплати».

За рахунок цього в 2020 році міністерство прагне збільшити кількість замовлень на українські підприємства, сприяти переходу від сировинного до продуктового експорту; створити Фонд гарантування фермерських кредитів; запустити пілотний фермерський реєстр на 5 областей України, ухвалити закони «Про обіг сільськогосподарських земель», «Про працю», «Про зайнятість населення», удосконалити законодавство про приватизацію, створити Фонд Національного багатства та Національного орган інтелектуальної власності, змінити підходи до організації харчування в освітніх закладах.

Тимофій Милованов:

«30 відсотків води в харчовому блоці шкіл і садочків  не відповідають стандартам. Це неприпустимо.  Її п’ють і наші діти, тому ми запустили програму , яка підвищить якість води та харчування в закладах для дітей».

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»