• Посилання скопійовано

Медреформа-2020: медпослуги будуть безкоштовними, але це не точно

У 2020 році вперше запрацює Програма медичних гарантій

Медреформа-2020: медпослуги будуть безкоштовними, але це не точно

Лікар зможе виставити пацієнту рахунок, якщо записатися до нього «неправильно». У 2020 році в Україні стартує другий етап медичної реформи. Вона вже працює на первинному рівні і охоплює послуги сімейного лікаря, терапевта і педіатра. Тепер настала черга спеціалізованої і високоспеціалізованої медицини.

Що змінитися в медичному обслуговуванні у 2020 році, розбирався сайт «Сьогодні».

 

Запуск програми медичних гарантій

Уже в квітні в Україні вперше запрацює Програма медичних гарантій. Вона включає в себе шість видів медичної допомоги: первинну, спеціалізовану амбулаторну, госпітальну, екстрену, паліативну і реабілітацію, а також реімбурсацію лікарських засобів. Це означає, що в квітні 2020 року принцип «гроші йдуть за пацієнтом» запрацює на всіх рівнях медичної допомоги. Гроші за надані пацієнтам медпослуги буде перераховувати лікарням Національна служба здоров'я України. Так вже працює первинний рівень – послуги терапевтів, сімейних лікарів та педіатрів.

Для пацієнта це означає, що медпослуги він вже сплатив податками, а держава перераховує гроші в лікарню безпосередньо.

Але не всі послуги будуть безкоштовними. Наприклад, залишиться платною стоматологія (крім екстрених випадків), а також косметологічні процедури, масаж та деякі інші. Якщо раптом у лікарні натякнуть на оплату або видадуть список того, що треба докупити – потрібно телефонувати на гарячу лінію НСЗУ 1677.

Пацієнтам доведеться дотримуватися деяких правил, щоб отримувати медичні послуги безкоштовно. Якщо людина прийде до лікаря вторинки (наприклад, до хірурга) сама, без направлення, то лікарня має право виставити їй рахунок за консультацію. Щоб прийти безкоштовно, треба отримати направлення у сімейного лікаря, з яким підписано декларацію. Без направлення безкоштовно можна буде піти до акушера-гінеколога, стоматолога, педіатра, психіатра, нарколога. Також безкоштовно і без направлення надаватиметься медична допомога при невідкладних станах. Декларація з 2020 року стає доступом до безкоштовної медицини. Для отримання екстреної допомоги декларація не потрібна.

 

Більше доступних ліків

Фінансування програми «Доступні ліки» збільшать удвічі. Також в програму з 1 квітня 2020 року додадуть більше інсуліну. Сьогоднішня редакція Реєстру лікарських засобів від 15 серпня 2019 року містить 254 препарати, які підлягають реімбурсації, тобто відшкодуванню (повному або частковому) для населення: 195 препаратів для лікування серцево-судинних захворювань, 45 препаратів для лікування діабету другого типу, 14 препаратів для лікування бронхіальної астми.

З них 78 є безкоштовними для пацієнтів, інші – з невеликою доплатою.

«У 2020 році розшириться програма «Доступні ліки», у фінансовому плані її сума збільшена вдвічі, а також з 1 квітня до переліку будуть включені інсуліни. У регіонах є нестача коштів на придбання інсулінів, а в наступному році (в 2020-му. – Ред.) її не буде», – заявляла нещодавно міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька.

 

Електронні медкартки та напрямки

У 2020 році в Україні повинна повноцінно запрацювати електронна медкарта. У тестовому режимі її запустили ще в березні 2019-го. Її наповнювали лікарі первинки і до неї не було доступу у пацієнта. З 2020 року е-карта стане доступною для спеціалізованих лікарів і для самих українців. У медичних інформаційних системах з'являться кабінети пацієнта, де можна буде переглянути записи лікарів.

На основі електронної медкарти з'являться електронні напрямки. Під час візиту пацієнта до свого сімейного лікаря доктор зможе відразу записати на прийом до будь-якого спеціалізованого лікаря. Тільки через направлення візит до спеціалізованого лікаря буде безкоштовним.

Також у 2020 році повинні з'явитися електронні лікарняні. Хоча їх обіцяли впровадити і в 2019-му, це виявилося складніше, ніж думали в МОЗ. Через невизначеність вийшло так, що в Україні закінчилися бланки листків непрацездатності і українці не змогли отримати лікарняні виплати.

У Міністерстві соціальної політики вирішили взяти це питання під свій контроль.

«Плануємо до квітня 2020 року впровадити електронний лікарняний, що дозволить державі заощадити від 1 до 4 млрд гривень», – повідомив міністр соцполітики Олег Коваль.

Крім того, в Міністерстві охорони здоров'я планують скасувати частину меддовідок. Серед них можуть бути довідки про епідеміологічне оточення, довідки для басейну. У відомстві заявили, що будуть прибирати документи, які гальмують роботу охорони здоров'я – тим самим медичну документацію хочуть наблизити до стандартів Європейського Союзу.

 

Грошей може не вистачити

На 2020 рік в проекті бюджету закладено 72,08 млрд на Програму медичних гарантій. Хоча в законі «Про фінансові гарантії медичного обслуговування населення» сказано, що саме на Програму медгарантій має виділятися не менше 5% ВВП і ці витрати є захищеними статтями бюджету: «Звуження програми медичних гарантій не допускається, крім випадків, встановлених законом».

Сама програма запускається з 1 квітня 2020 року в повному обсязі. За прогнозом Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в 2020 році ВВП складе 4551,7 млрд грн. П'ять відсотків від нього склали б 227,6 млрд грн. Але в проекті бюджету закладено суму утричі меншу.

Виділених 72 млрд грн повинно вистачити на певне число медичних послуг. Щоб грошей вистачило, відомство пропонує ввести понижуючий коефіцієнт до тарифів за медпослуги. Про це йдеться в проекті реалізації Програми медичних гарантій.

Проект вводить коефіцієнт збалансованості бюджету. Його будуть розраховувати раз в квартал за залишками коштів на Програму державних медичних гарантій. Розмір коефіцієнта в проекті не вказано. Якщо бюджету, виділеного на медицину, не буде вистачати, тарифи можуть зменшити, помноживши їх на коефіцієнт. Так в МОЗ вирішили перестрахуватися, щоб 72 млрд грн вистачило до кінця року.

Джерело: Сьогодні

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»