• Посилання скопійовано

Борги за комуналку пропонують стягувати по-новому: законопроект

Законопроектом №3613 передбачено утримання 50% зі заробітної плати боржника за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг

Борги за комуналку пропонують стягувати по-новому: законопроект

9 червня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3613 "Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення порядку погашення заборгованості споживачів з оплати житлово-комунальних послуг".

За ним заборгованість споживачів за житлово-комунальні послуги, що виникла перед управителем, виконавцями ЖКП станом на 1 жовтня 2020 року у розмірі, визначеному КМУ за видами житлово-комунальних послуг, підлягатиме обов’язковій реструктуризації перед відповідним управителем, виконавцем житлово-комунальної послуги шляхом розстрочення їх сплати строком до 60 місяців (залежно від суми боргу та рівня доходів громадян на дату реструктуризації).

Для реструктуризації споживачі мають укласти з управителем, виконавцями ЖКП договори про щомісячне рівномірне погашення реструктуризованої заборгованості та своєчасну сплату поточних платежів за житлово-комунальні послуги.

Споживач матиме право на дострокове погашення заборгованості за договором про реструктуризацію заборгованості.

На період погашення реструктуризованої заборгованості з оплати ЖКП загальна сума платежів, що вносяться споживачами на оплату поточних платежів та платежів по погашенню реструктуризованої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, не повинна перевищувати:

  • 25% доходів, що визначаються при нарахуванні субсидій для працюючих  громадян,
  • 20% - для пенсіонерів та інших осіб, які отримують будь-які види соціальної допомоги.

За умови, якщо доходів споживачів, які уклали договори про реструктуризацію заборгованості, не вистачить на повне погашення цієї заборгованості, термін дії договору продовжується до повного її погашення.

Крім того, законопроектом передбачено утримання 50% зі заробітної плати боржника за виконавчими документами до погашення у повному обсязі заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг.

За наявності заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг передбачено такі штрафи:

  • борг за один рік - 20% суми заборгованості;
  • борг за два роки - 30% суми заборгованості;
  • борг за три роки - 50% суми заборгованості.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»