• Посилання скопійовано

У МОЗ хочуть збільшити тариф на надання екстреної меддопомоги

Національна служба здоров’я пропонує збільшити тариф на медичні послуги з надання екстреної медичної допомоги. Цей тариф буде враховувати надання екстреної медичної допомоги пацієнтам з підозрою або встановленим COVID-19

У МОЗ хочуть збільшити тариф на надання екстреної меддопомоги

Національна служба здоров’я виплатила 25 центрам екстреної медичної допомоги: 3,7 млрд грн за надання допомоги пацієнтам за квітень-вересень, 1,3 млрд грн – за надання допомоги хворим на COVID-19 та з підозрою на нього за квітень-серпень. А також 25,7 млн грн на підвищення заробітних плат медикам, яке передбачене з 1 вересня.

Надання екстреної медичної допомоги є безоплатною для пацієнта. Зокрема, це надання екстреної допомоги на місці події, під час транспортування пацієнта, який потребує медичного супроводу до медзакладу або між ними та при особистому зверненні пацієнта, який перебуває у загрозливому для життя стані, до підрозділу ЕМД.  Для отримання екстреної меддопомоги пацієнту не потрібна декларація з лікарем чи направлення від нього. Щоб отримати допомогу пацієнту потрібно:

  • викликати «швидку» за номером 103, або це мають зробити його близькі, рідні, оточуючі (якщо мова йде, наприклад, про ДТП), або лікуючий лікар
  • самостійно звернутись до підрозділу ЕМД.

Через епідемію COVID-19 бригади екстреної допомоги виїжджають до пацієнтів з цією хворобою або з підозрою на неї, в разі критичного стану у пацієнтів. Медичні бригади «швидких», які виїжджають на виклики до таких хворих, мають отримати доплати до 300% окладу за роботу в умовах підвищеного ризику. Незалежно від того, підтвердився згодом у такого пацієнта діагноз COVID-19, чи ні. НСЗУ оплачує виїзд бригади «швидкої» до пацієнта як з підтвердженим захворюванням, так і з підозрою на нього.

Відповідальність за здійснення доплат до 300% окладу покладено на керівників центрів та їхніх підрозділів. НСЗУ відповідає виключно за своєчасне перерахування центрам ЕМД коштів у повному обсязі.

У Програмі медичних гарантій-2021 НСЗУ пропонує, по-перше, збільшити тариф на медичні послуги з надання екстреної медичної допомоги. При цьому, цей тариф враховуватиме надання екстреної медичної допомоги пацієнтам з підозрою або встановленим COVID-19. По-друге, ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів на рівні 5% доплат. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта, наприклад, з інфарктом, саме до того закладу, який має договір з НСЗУ на надання меддопомоги при інфаркті. Наявність у закладу такого договору з НСЗУ означає, що у ньому є фахові спеціалісти та все необхідне обладнання для надання допомоги пацієнту з інфарктом.

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»