• Посилання скопійовано

ВРУ пропонують запровадити штрафи за продаж ліків неповнолітнім

Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам

ВРУ пропонують запровадити штрафи за продаж ліків неповнолітнім

Верховна Рада України розповідає, що члени Комітету під час засідання 17 березня розглянули проекти законів про внесення змін до статті 42-4 КУпАП щодо продажу лікарських засобів дітям №5123 і про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам» №5123-1.

Законопроектом №5123 пропонується викласти у новій редакції статтю 42-4 КУпАП, встановивши таким чином адміністративну відповідальність за продаж (відпуск) в аптечних закладах лікарських засобів громадянам, які не досягли 14-річного віку. Таке порушення тягне за собою покарання для винних осіб у вигляді накладення штрафу від шести до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У випадку повторного протягом року вчинення такого правопорушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, настає адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від двадцяти п’яти до сімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Прийняття законопроекту його автори пояснили необхідністю унеможливити неконтрольоване споживання медичних препаратів (лікарських засобів) громадянами, які не досягли 14-річного віку.

Законопроект №5123-1, як зазначила один з авторів народний депутат Тетяна Плачкова, спрямований на встановлення адміністративної відповідальності за продаж і доставку лікарських засобів малолітнім особам.

Проектом пропонується внести зміни до КУпАП, доповнивши Кодекс новою статтею 42-5, якою встановлюється відповідальність за продаж (у тому числі, з використанням інформаційно-комунікаційних систем дистанційним способом) і доставку лікарських засобів малолітнім особам.

Члени Комітету також розглянули проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення вимог законодавства України про лікарські засоби №5131.

Цим проектом пропонується доповнити КУпАП новою статтею 42-5 «Реалізація (відпуск) лікарських засобів громадянам у заборонених законодавством випадках», якою передбачається, що продаж лікарських засобів особі, яка не досягла 14-річного віку, тягне за собою накладання штрафу від чотирьохсот до восьмисот неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Голова підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення та охоронної і детективної діяльності В’ячеслав Медяник доповів рішення підкомітету, який пропонує Комітету рекомендувати Верховній Раді направити усі три законопроекти на доопрацювання і на їх основі підготувати один проект.

Під час обговорення члени Комітету висловили зауваження до законопроектів.

На думку Комітету, встановлення розмірів штрафів за адміністративні правопорушення, передбачене законопроектами, має виходити із принципу системності і відповідності адміністративного стягнення рівню поширеності та ступеню суспільної шкідливості вчинених діянь, інших негативних наслідків, які вони завдають правам і свободам громадян та встановленому порядку управління.

Загалом, Комітет дійшов висновку, що проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за реалізацію (відпуск) лікарських засобів малолітнім особам» №5123-1 більш комплексно врегульовує правові та організаційні засади регулювання у сфері боротьби з неконтрольованим зловживанням лікарськими засобами малолітніми особами та є більш виваженим як змістовно, так і термінологічно.

За результатами голосування Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5123-1, а проекти №5123 і 5131 – відхилити.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»