• Посилання скопійовано

Допомога бізнесу під час весняного локдауну: альтернативний варіант від нардепів

У ВРУ колектив нардепів зареєстрував альтернативний законопроєкт №5300-1 про допомоги бізнесу під час локдауну

Допомога бізнесу під час весняного локдауну: альтернативний варіант від нардепів

Нагадаємо, що нещодавно Президент В. Зеленський зареєстрував у ВРУ законопроєкт №5300 про допомоги бізнесу під час локдауну.  Що саме ним передбачено - ми писали тут.

І ось 26 березня у ВРУ колектив нардепів зареєстрував альтернативний законопроєкт №5300-1 "Про державну підтримку суб'єктів господарювання, самозайнятих та застрахованих осіб на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2"

На відміну від законопроекту №5300 альтернативним проєктом пропонується:

1. Додаткові заходи підтримки застрахованих осіб, які втратили роботу:

  • збільшення на 2021 рік розміру допомоги по безробіттю, який визначається у відсотках до середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) залежно від страхового стажу особи, яка отримала статус безробітного;
  • збільшення на 2021 рік тривалості періодів, протягом яких допомога по безробіттю виплачується у розмірі 100% і 80% від призначеного розміру;
  • продовження виплати допомоги по безробіттю на час карантину у разі, якщо закінчення строку виплати припадає на цей період.

2. Віднесення осіб, які втратили роботу у зв’язку із зупиненням (скороченням) діяльності через проведення заходів, передбачених карантином та/або надзвичайною ситуацією, до категорії громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню.

Таким чином, за працевлаштування цих осіб протягом 1-го року може надаватися компенсація фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску при працевлаштуванні строком не менше ніж на 2 роки.

3. Запровадити для роботодавців за працевлаштування строком не менше ніж на 1 рік звільнених через карантин осіб щомісячну часткову компенсацію витрат на оплату праці у сумі мінімальної заробітної плати, яка виплачуватиметься протягом карантину та 3-х місяців після його закінчення.

4. Надати право за власним бажанням не сплачувати за себе ЄСВ для підприємців-спрощенців, самозайнятих осіб та членів фермерських господарств у квітні, травні та червні 2021 року.

5. Для суб'єктів малого підприємництва передбачити надання компенсації фактичних витрат у розмірі єдиного соціального внеску за працевлаштування безробітних на нові робочі місця у будь-яких видах економічної діяльності, а не лише у пріоритетних, як це передбачено сьогодні.

6. Пропонується доручити Уряду протягом 2-х тижнів подати до Верховної Ради України пропозиції:

  • щодо збільшення не менше ніж на 50% видатків на функціонування Фонду розвитку підприємництва з метою охоплення державною фінансовою підтримкою більш широкого кола суб'єктів господарювання та розширення програм часткової компенсації процентних ставок за кредитами, що надаються суб’єктам малого підприємництва, у тому числі мікропідприємництва, та середнього підприємництва;
  • щодо зменшення податкового навантаження на суб'єктів господарювання на період запроваджених на всій території України додаткових обмежувальних протиепідемічних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»