• Посилання скопійовано

У 2022 році заплановано покриття залізниці 4G

Мінцифри і «Укрзалізниця» розробляють проєкт покриття залізниці 4G

У 2022 році заплановано покриття залізниці 4G

Міністерство цифрової трансформації України та Укрзалізниця розробляють спільний проект покриття залізничних шляхів мобільним зв’язком четвертого покоління (4G). Для проекту уже наступного року планується залучити бюджетне фінансування.

Про це в коментарі НВ Бізнес розповів заступник міністра цифрової трансформації Олександр Шелест.

Як зазначив замміністра, на сьогодні вздовж залізничних шляхів відсутня достатня інфраструктура (базові станції) для забезпечення якісного доступу до 4G в вагонах. Більш того, оскільки в вагонах відбувається значне затухання сигналу, базові станції потрібно ставити кожні 2−3 кілометри, що досить затратно.

«Зараз ми вивчаємо технологічні можливості – чи забезпечувати напряму від веж до поїзда стандартний LTE, чи розміщувати на даху кожного вагона ретранслятори, які прийматимуть транспортний сигнал і передаватимуть його всередину кінцевим споживачам», – зазначив Олександр Шелест.

Окрім цих варіантів також розглядається можливість заміни скла у вагонах поїздів на скло, котре менше гасить сигнал від веж мобільного зв’язку.

«Якщо говорити цифрами, середнє затухання [сигналу від базової станції] в вагоні – близько 20 децибел (сигнал затухає в 4 рази). При заміні скла на нове сам сигнал затухає лише на 5 ДБ. Тобто, створюється набагато краща проникність, що дозволяє будувати набагато менше веж», – пояснює замміністра.

Офіційно створеної робочої групи наразі не існує, однак комунікація щодо спільного проєкту Мінцифри та Укрзалізниці триває з минулого року. Більш того, інтернетизація залізниці вже тестувалася на ділянці Бориспіль-Київ оператором Vodafone Україна, однак повноцінний тест ділянки поки неможливий через низьку наповненість поїздів у зв’язку з карантинними обмеженнями.

Наразі невідомий також обсяг бюджетного фінансування, котре в Мінцифри планують залучити для проекту уже наступного року.

«Зараз ми спілкуємося з операторами, з Укрзалізницею щодо того, який технічний варіант буде найбільш доцільний і якими мають бути витрати та часові рамки, щоби спорудити ці базові станції, підключити їх до електроенергії і налаштувати обладнання», – говорить Олександр Шелест. Він також висловив сподівання, що, спільний проєкт Мінцифри та Укрзалізниці зможе отримати необхідне бюджетне фінансування.

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»