• Посилання скопійовано

Коли та як ДПС буде стежити за великими покупками українців: розповів Гетманцев

Данило Гетманцев розповів, як працюватимуть нові методи контролю, на кого вони вплинуть і чому без них не обійтися

Коли та як ДПС буде стежити за великими покупками українців: розповів Гетманцев

В Україні у 2022 році представлять нові непрямі методи податкового контролю. Згідно з логікою податкової амністії, вони мають запрацювати після того, як закінчиться можливість добровільно зізнатися у зароблених у тіні активах (вересень поточного року).

Про те, як працюватимуть нові методи контролю, на кого вони вплинуть і чому без них не обійтися, розповів в інтерв'ю OBOZREVATEL голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим.

Зокрема, він розповів, які норми будуть прописані в законопроєкті та як мають працювати непрямі методи контролю. З його слів, варіантів не так багато. Є велика покупка від якоїсь суми. Наприклад, від 1 млн грн. Після такої купівлі податкова отримує право запитати платника податків щодо джерел походження коштів. Якщо він не може підтвердити джерело походження коштів та податкова не бачить у своїх базах відповідні білі доходи такого платника, які дозволяють зробити таку покупку, донараховують податок на цю суму за стандартною ставкою (19,5%).

Наприклад, якщо українець продав стару квартиру та одразу ж вирішив купити нову, то в момент покупки, якщо працюватимуть непрямі методи, податкова може запитати, звідки гроші. "Непрямі методи – це не ревізія тих активів, які є. Це тільки про майбутні покупки", - наголосив Гетманцев. При цьому додавши, що витратити сірі гроші на великі покупки, які відображаються у реєстрі, фактично буде неможливо. І це питання не лише податкового контролю. Це також результат фінансового моніторингу.

Наразі Кабмін ще розробляє законопроєкт про непрямі методи податкового контролю на своєму рівні, а перед тим, як вносити, покажуть.

Чекаємо і повідомимо вас про це додатково.

***

Читайте також:

***

Автор: Волос Наталія

На підставі: Обозреватель

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»