• Посилання скопійовано

Чи можна отримати сертифікат про одужання від COVID-19 на підставі тесту на антитіла?

Тест на антитіла показує лише їх наявність або відсутність та не дає можливості передбачити, наскільки людина захищена від ризиків COVID-19

Чи можна отримати сертифікат про одужання від COVID-19 на підставі тесту на антитіла?

Ігор Кузін на свої сторінці у facebook розповідає наступне.

Багато приватних лабораторій пропонують клієнтам визначити наявність антитіл до COVID-19. Деякі навіть наголошують, що це варто робити перед щепленням проти COVID-19, адже так начебто можна зробити висновки щодо свого імунітету до коронавірусу.

Вимушений спростувати, адже наявність антитіл не означає, що у людини вже повністю сформований імунітет до COVID-19. Так само їхня відсутність не означає, що людина зовсім не захищена, адже антитіла не єдина ланка імунного захисту.

Тест на антитіла показує лише те, що людина хворіла на COVID-19 або щеплена проти нього. Наразі невідомо, яка саме кількість антитіл забезпечує адекватний захист. У багатьох з тих, хто перехворів на COVID-19, взагалі не виявили антитіл.

Водночас, крім антитіл боротись з інфекцією також допомагають і інші агенти. Йдеться про Т-лімфоцити або Т-клітини. Вони відіграють важливу роль у формуванні імунного захисту. Антитіла в першу чергу не дають вірусу проникнути в клітину. Якщо йому це все ж таки вдасться, то в боротьбу вступають Т-лімфоцити. Вони допомагають організмові швидко знешкодити заражені вірусом клітини та перемогти хворобу, а також стимулюють створення антитіл.

На жаль, сам факт того, що ви перехворіли та маєте антитіла, не гарантує того, що ви не інфікуєтеся знову. Втім, якщо після хвороби ви вакцинуєтеся, то це вдвічі покращить ваші шанси не заразитися повторно.

Наразі немає наукових досліджень, які б могли точно сказати, що конкретний титр антитіл захистить людину від повторного інфікування чи ризику тяжкого перебігу. Водночас є багато досліджень, які вказують, що вакцинація захищає від важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби.

Окремо зазначу, що результати тестування на антитіла не є підставою для формування сертифікату про одужання від COVID-19.

Підсумовуючи, ще раз підкреслюю: тест на антитіла показує лише їх наявність або відсутність та не дає можливості передбачити, наскільки людина захищена від ризиків COVID-19.

***

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»