• Посилання скопійовано

В Україні аптеки продаватимуть антибіотики тільки за е-рецептом: як його отримати?

Ляшко анонсував продаж антибіотиків тільки за рецептами лікарів

В Україні аптеки продаватимуть антибіотики тільки за е-рецептом: як його отримати?

З квітня 2022 року, антибіотики, зареєстровані в Україні, будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності у пацієнта електронного рецепта. Його можна буде отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.

Про повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка в ході брифінгу.

Міністр зазначив, що на тлі пандемії спостерігається значне зростання продажів антибактеріальних препаратів і збільшення відсотка їх використання в лікарнях. Це, на його думку, є проблемою, тому з'явилася необхідність прийняття відповідних управлінських рішень.

 

Облік споживання антибіотиків

«Тому з 1 січня в закладах охорони здоров'я, що надають стаціонарну медичну допомогу, введено облік споживання антимікробних препаратів з груп спостереження і резерву. У переліку 29 лікарських засобів. Ми будемо знати, які саме антибіотики призначають пацієнтам у стаціонарних відділеннях і чому», – розповів міністр.

 

Продаж антибіотиків за е-рецептом

Віктор Ляшко інформував, що з квітня, антибіотики, зареєстровані в Україні, будуть відпускатися в аптеках тільки при наявності у пацієнта електронного рецепта. Це робиться для того, щоб не було нецільового використання препаратів. На його думку, це запобіжить розвитку стійкості до протимікробних препаратів.

«Призначити антибіотик може тільки лікар. В електронному рецепті ліки буде призначатися за діючою речовиною, вказуючи його лікарську форму і дозування. Крім того, лікар також вкаже спосіб застосування і тривалість прийому. Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, підключеній до електронної системи охорони здоров'я, вибравши будь-який з наявних лікарських засобів, що містить діючу речовину, вказану в рецепті», – розповів він.

 

Отримання е-рецепта

Міністр зазначив, що електронний рецепт можна отримати у будь-якого лікаря, незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем.

«Однак для отримання електронного рецепту необхідно бути зареєстровано в електронній системі охорони здоров'я. Подібна умова діє і для аптек і медичних установ – необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров'я всім працівникам, які будуть залучені до призначення і відпуску ліків за е-рецептами. Більш детальна комунікація для кожного учасника процесу буде проводитися міністерством протягом лютого-березня», – зазначив він.

 

Е-рецепт на інші препарати

Ляшко зазначив, що після запуску електронного рецепту на антибіотики наступними етапами планується запуск електронних рецептів на наркотичні засоби, а потім на всі рецептурні препарати.

***

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»