• Посилання скопійовано

На що можна витратити допомогу за повну вакцинацію та коли отримати 500 грн за бустерну дозу: аналіз постанови КМУ

11 лютого на сайті КМУ з'явився текст постанови щодо змін до Порядку надання допомогу за повну вакцинацію. На що тепер можна витратити допомогу? Чи збільшився строк її використання та коли можна буде отримати допомогу за бустерну дозу вакцини проти COVID-19? Про це все далі

На що можна витратити допомогу за повну вакцинацію та коли отримати 500 грн за бустерну дозу: аналіз постанови КМУ

Ми вже писали, що 9 лютого Уряд затвердив зміни до Постанови №1272 щодо деяких питання надання допомоги в рамках Програми “єПідтримка”. 11 лютого з'явився текст постанови КМУ №112. Її можна переглянути тут.  Постанова має набрати чинності з наступного дня за днем її офіційного опублікування. Зауважимо, що постанову було опубліковано в "Урядову кур'єрі" від 12.02.2022 р. Відповідно вона набрала чинності з 13 лютого. 

Цією постановою передбачається:

  • з 13 лютого збільшується строк використання допомоги у 1000 грн за повну вакцинацію з 4 до 9 місяців. Також з дня набрання чинності Постанови №112 змінюється перелік сфер діяльності та кодів категорії продавця. Зокрема, МСС 5968 змінюють на 9402. Завдяки цієї зміни допомогу за повну вакцинацію можна буде витрачати на оплату періодики в Укрпошті. Зауважимо, що це не перша зміна переліку. З 7 лютого було розширено цей перелік. З цієї дати можна витрачати кошти також на освітні курси для себе або своєї дитини, спортивні товари та канцтовари. Про це ми писали тут. 
  • з 14 лютого особам віком від 60 років дозволено сплачувати за рахунок допомоги вартість житлово-комунальних послуг. Для цього також внесено зміни й до додатку 1 до Порядку №1272. Додано вид діяльності - 4900 "Житлово-комунальні послуги". Для осіб з інвалідністю І та ІІ група така можливість з'явиться з 14 березня.
  • з 14 березня надати можливість придбання ліків вакцинованим особам з інвалідністю І та ІІ групи, що перебувають на обліку в централізованому банку даних з проблем інвалідності;
  • з 14 березня стартує надання додаткової допомоги у розмірі 500 грн у разі отримання бустерної дози вакцинації. В Порядок №1272 внесли правила отримання такої допомоги. Відповідні зміни внесено до п. 5 та 6 Порядку №1272

І ще. Зміни внесено до Порядку використання коштів в межах програми єПідтримка. За новою редакцією п. 9 Порядку невикористані кошти протягом 10 операційних днів повертаються банками на рахунок АТ “Ощадбанк” з обов’язковим зазначенням реквізитів рахунка, прізвища, власного імені, по батькові (за наявності), реєстраційного номера облікової картки платника податків отримувача допомоги та підстави повернення коштіву разі закриття рахунку банком:

  • за заявою отримувача допомоги;
  • без заяви отримувача у разі невикористання допомоги протягом 9 місяців з дня зарахування допомоги або використання допомоги не в повному обсязі протягом цього ж періоду. 

Ці зміни почали діяти з також з 13 лютого. 

***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»