• Посилання скопійовано

Викрали телефон і тепер він у росії: як захистити особисті дані

В першу чергу українцям, що втратили свої гаджети, радять заблокувати SIM-картку, яка використовувалась у пристрої. Експерти радять вивчити можливості операційної системи свого пристрою – більшість сучасних систем дозволяють віддалено видалити файли або заблокувати доступ до телефону

Викрали телефон і тепер він у росії: як захистити особисті дані

Finance.ua розповідає, що з початку військового нападу росії на Україну правоохоронці повсякчас фіксують випадки мародерства, зокрема і викрадення окупантами гаджетів українців. Про це свідчать дані Кіберполіції України.

Експерти міжнародної IT-компанії GlobalLogic розповіли, як захистити особисту інформацію на своїх пристроях під час війни та що робити, якщо девайс втрачено.

Превентивні засоби безпеки: біометрія обличчя, відбиток пальця, складні паролі, двофакторна автентифікація. На їх важливості наголосили також експерти Кіберполіції та Міністерства цифрової трансформації України.

Телефони та ноутбуки – головне сховище особистої інформації та конфіденційних даних. Незахищена техніка може призвести до втрати не лише родинних фото, а й доступу до банківських карток та важливих документів.

 

Як захистити дані на телефоні або ноутбуці

1. Зберігайте дані в хмарних сховищах. Вони мають опцію додаткового шифрування, тож зловмисник не зможе скористатись інформацією. У разі втрати девайсу, користувач зможе увійти у сховище з іншого пристрою та видалити локальну копію всіх файлів.

2. Не зберігайте все в одній хмарі. Поділіть інформацію між різними сховищами, як ICloud, Google Drive, Microsoft OneDrive тощо. Навіть у разі зламу однієї з хмар, зловмисник не отримає всі ваші дані.

3. Вмикайте двофакторну аутентифікацію до соціальних мереж та інтернет-банкінгу, користуйтесь безпечними мессенджерами. У випадку втрати телефону викрадач не зможе увійти до акаунту без доступу до SIM-картки, навіть якщо вгадає пароль.

Експерти радять регулярно змінювати паролі та використовувати унікальні комбінації для різних акаунтів, а також використовувати біометрію обличчя та відбиток пальця.

 

Що робити, якщо пристрій все ж викрали

В першу чергу українцям, що втратили свої гаджети, радять заблокувати SIM-картку, яка використовувалась у пристрої.

Експерти радять вивчити можливості операційної системи свого пристрою – більшість сучасних систем дозволяють віддалено видалити файли або заблокувати доступ до телефону або ноутбуку.

«Кожна операційна система має свій посібник із безпеки. Наприклад, android та iOS-пристрій можна відстежити за геолокацією, якщо ця опція була увімкнена – користувач побачить, де востаннє був пристрій, і зможе заблокувати до нього доступ. Для цього потрібно зайти в аккаунт із іншого девайсу, також деякі виробники пристроїв дозволяють віддалено видалити файли», – додає Орхан Гасімов.

Якщо ваш пристрій викрали, обов’язково зверніться до Національної поліції України. Це можна зробити у найближчому відділенні поліції або зателефонувавши на спеціальну лінію 102.

Ця інформація фіксується та допомагає правоохоронним органам у документуванні військових злочинів та притягненню до відповідальності російських загарбників.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»