• Посилання скопійовано

Як отримати компенсацію витрат власників житлових приміщень з безоплатним тимчасовим розміщенням ВПО?

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів надання житлового приміщення для розміщення ВПО з дня розміщення ВПО, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО

Як отримати компенсацію витрат власників житлових приміщень з безоплатним тимчасовим розміщенням ВПО?

Пані Яна, рятуючись від обстрілів в місті Оріхів, знайшла прихисток у Запоріжжі. На прохання власниці квартири жінка звернулася до юристів центру правової допомоги за  роз‘ясненням з приводу надання компенсації витрат власників жилих приміщень, що пов’язані з безоплатним тимчасовим розміщенням внутрішньо переміщених осіб (ВПО).

Хто може отримувати компенсацію розповіла Наталія Педь, юрист Запорізького  бюро правової допомоги.

Дану компенсацію мають право отримувати фізичні особи які одночасно  відповідають наступним  критеріям:

  • є громадянами України;
  • мають вік 18 років і більше;
  • є власниками жилих приміщень приватного житлового фонду.
  • безоплатно розмістили в вищезазначених приміщеннях внутрішньо переміщених осіб та при умові, що розміщені особи перемістилися з областей, де проводяться бойові дії  після 05 години 30 хвилин 24 лютого 2022 року та не отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг;
  • не мають заборгованості за житлово-комунальні послуги.

Сума компенсації розраховується з урахуванням кількості днів, протягом яких жиле приміщення надавалося для розміщення ВПО (далі – людино-день), з дня розміщення ВПО, але не раніше дати включення до Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб інформації про розміщення внутрішньо переміщеної особи у відповідному жилому приміщенні.

Кількість людино-днів визначається шляхом додавання кількості внутрішньо переміщених осіб, які проживали у жилому приміщенні власника, в кожний день місяця.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні. Тобто, дана сума  компенсації  при умові проживання внутрішньо переміщеної особи  повний місяць  складає 443 грн. 10 коп.  за місяць, який містить 30 календарних днів та 457 грн. 87 коп. за місяць, який містить  31 календарний день за одного розміщеного ВПО

 

Як власнику отримати компенсацію

Маючи намір на безоплатне розміщення внутрішньо переміщених осіб власник жилого приміщення вносить відомості щодо приміщень приватного житлового фонду:

  • у відповідній адміністративно-територіальній одиниці, до веб-ресурсу «Прихисток» або
  • звертаються до виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад, які за їх зверненнями  формують реєстр жилих приміщень, доступних для безоплатного розміщення ВПО, у відповідній адміністративно-територіальній одиниці.

Не пізніше наступного дня з дня розміщення внутрішньо переміщених осіб власник жилого приміщення зобов’язаний подати заяву про розміщення до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради (або до центру надання адміністративних послуг) за місцем розташування жилого приміщення, у якій зазначається:

  • прізвище, ім’я та по батькові кожної з розміщених осіб та до якої додаються копії документів, що посвідчують їх особу.

Також власник надає свій паспорт громадянина України, свій реєстраційний номер облікової картки платника податків; документи які підтверджують право власності на жиле приміщення; копії реєстраційних номерів облікових карток платників податків ВПО; копії довідок з Єдиної інформаційної бази даних про взяття на облік внутрішньо переміщених осіб; реквізити банківського рахунку для перерахування суми компенсації.

Власник жилого приміщення також зобов’язаний в день припинення розміщення внутрішньо переміщених осіб або зміни їх кількості подати заяву з інформацією про зміну переліку осіб, розміщених у жилому приміщенні. Зміни вносяться до відповідного Реєстру.

Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше 5 (п’яти) днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради (або до центру надання адміністративних послуг) за місцем розташування жилого приміщення заяву про виплату компенсації. Заява подається в паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Заява про виплату компенсації розглядається протягом 5 (п’яти) робочих днів з дня її отримання.

Слід зазначити, що протягом цього строку уповноважені особи виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради вправі відвідати місце розміщення внутрішньо переміщених осіб з метою перевірки:

  • факту такого розміщення,
  • його безоплатності,
  • кількості розміщених осіб та умов їх проживання,
  • документів, що встановлюють особу (паспорта громадянина України або свідоцтва про народження внутрішньо переміщеної особи, зокрема електронних документів),
  • також перевіряють дані про відсутність або наявність у заяві інформації про осіб, які отримують щомісячну адресну допомогу внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг.

Підставами для відмови у виплаті компенсації є встановлення невідповідності осіб, кількості розміщених осіб, кількості людино-днів даним, зазначеним у заяві.

Компенсація здійснюється виключно у безготівковій формі за зазначеними у заяві банківськими реквізитами до 20-го числа місяця з дня закінчення звітного місяця за умови відсутності заборгованості власника жилого приміщення за житлово-комунальні послуги.

***

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»